Bruxelles potresen zbog korupcijske afere

12.12.2022.

19:04

Autor: Hina/Dnevnik/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Ilustracija / Shutterstock

NIšta se neće "gurati pod tepih", poručila je u ponedjeljak Europskog parlamenta Roberta Metsola nakon što su belgijske vlasti uhitile i optužile za korupciju potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili.

Belgijski sudac optužio je u nedjelju četiri osobe zbog navodnog primanja novca i darova od zaljevske zemlje u svrhu utjecanja na odluke Europskog parlamenta. Policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novaca, a među uhićenima je i potpredsjednica EP-a Eva Kaili iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Kaili su u međuvremenu zbog povezanosti s istragom oduzete sve ovlasti, a grčka socijalistička stranka PASOK i klub socijalista u EP-u grčku eurozastupnicu su izbacili iz svojih redova.

"Nitko neće proći nekažnjeno", rekla je Metsola otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu i ustvrdila da se aferom, uz Europski parlament, pod napadom "našla i europska demokracija. Ovi zloćudni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su instrumentalizirali nevladine organizacije, sindikate, pojedince, pomoćnice i članove Europskog parlamenta u nastojanju da sebi potčine naše procese, no njihovi su zlonamjerni planovi propali, rekla je čelnica parlamenta.

- Pokrenut ćemo reformski proces da vidimo tko ima pristup našim prostorijama, kako se te organizacije, nevladine organizacije i ljudi financiraju, kakve veze imaju s trećim zemljama, tražit ćemo više transparentnosti u vezi s tim. Ispitat ćemo susrete sa stranim akterima i onima koji su s njima povezani, poručila je Metsola i najavila jačanje sustava "zviždača".

Belgijski tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru. Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.

Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.

Iratxe Garcia Perez, čelnica kluba socijalista S&D kojem pripada u optužena grčka zastupnica, rekla je na otvaranju sjednice da su ovo "crni dani za europsku demokarciju" i njenu parlamentarnu skupinu te najavila punu suradnju u istrazi.

Belgijski tužitelji su rekli da su također pretresli dom još jednog eurozastupnika u subotu, no nije objavljeno o kome je riječ. Član Belgijske socijalističke stranke, Marc Tarabella potvrdio je da se radilo o njegovom domu i da su mu oduzeti računalo i mobitel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!