EP optuženu potpredsjednicu razriješio dužnosti, protiv bio Kolakušić

13.12.2022.

11:05

Autor: V.K./HRT/Hina

Eva Kaili

Eva Kaili

Foto: EP / Handout via REUTERS

Europarlamentarci su u utorak razriješili dužnosti potpredsjednice parlamenta grčku zastupnicu Evu Kaili koju su belgijske vlasti optužile za korupciju, a protiv takve odluke bio je samo hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić.

Za smjenu optužene potpredsjednice glasovalo je 625 od 628 zastupnika. Protiv smjene Kaili glasao je hrvatski neovisni zastupnik Kolakušić, a dvoje je parlamentaraca bilo je suzdržano.

Ranije u utorak je predsjednica parlamenta Roberta Metsola objavila da je Konferencija predsjednika, tijelo parlamenta koje čini predsjednici zastupničkih klubova i predstavnik neovisnih zastupnika, jednoglasno odlučila predložiti Europskom parlamentu da okonča potpredsjednički mandat grčke zastupnice.

Za odluku o smjeni bila je potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika.

Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četiri osobe uhićene i optužene u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da ih je Katar podmićivao kako bi utjecao na donošenje odluka parlamenta.

Belgijska policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novaca a među uhićenima je bila i potpredsjednica EP-a iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.

Kaili su zbog istrage već bile oduzete sve ovlasti u EP-u, a grčka socijalistička stranka PASOK i klub socijalista u EP-u grčku eurozastupnicu su izbacili iz svojih redova.

Belgijski tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Katru. Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.

Potpredsjednica Europskog parlamenta niječe da je od Katra primala novac

Potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji u parlamentu, zanijekala je da je primala novac od Katra, rekao je u utorak u Grčkoj jedan od njezinih odvjetnika.

- Njezin je stav da je nevina, to vam mogu reći, rekao je za grčku televiziju Michalis Dimitrakopoulos, odvjetnik koji zastupa Kaili u Grčkoj.

- Ona nema nikakve veze s financiranjem iz Katra, ništa - izričito i nedvosmisleno. To je njezin stav, rekao je Dimitrakopoulos.


Dodao je da Kaili nije poduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu.

Grčka je u ponedjeljak zamrznula Kailinu imovinu u zemlji.

Europski parlament u utorak će glasati o njezinoj smjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!