22:52 / 06.02.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

Cijepljenje se nastavlja diljem Europe

Cjepivo protiv COVID-19

Cjepivo protiv COVID-19

Foto: Jorg Carstensen / DPA/PIXSELL

Prve isporuke AstraZenecina cjepiva stigle su i u naše susjedstvo. Mađarska očekuje ukupno 6 milijuna doza. No sve više zemalja u Europskoj uniji zasad odgađa cijepljenje starijih građana. 

U cjepivo AstraZenece i Sveučilišta Oxford Europska unija uložila je velik novac, no zbog nedostatka podataka niz država ga ne preporučuje starijim osobama. Austrija, u koju su prve doza upravo danas došle, neće njime cijepiti starije od 65 godina.

- Cjepivo AstraZenece prošlo je stroge testove kao i ostala cjepiva i iznimno smo sigurni u njegovu sigurnost i učinkovitost, rekla je Sarah Walters, predsjednica AstraZenece u Austriji. 


Pa ipak, dok se potrebni podaci ne prikupe, Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Švedska, Španjolska i još neke zemlje njime neće cijepiti starije osobe. Mađarska, koja je prva u Uniji odobrila i rusko cjepivo, također je dobila prve doze AstraZenece kojima će cijepiti samo mlađe od 60 godina. 


- Europska unija rezervirala je 300 milijuna doza ovog cjepiva od čega će u Mađarsku doći više od 6 milijuna, rekao je Antal Feller, izvršni direktor Hungaropharma. 


U procjepljivanju stanovništva u Europi prednjači Velika Britanija, koja je ujedno i najugroženija, osobito novim sojem virusa. 


- Cijepili smo više od 11 milijuna ljudi uključujući 90 posto starijih od 80 godina. Do 15. veljače trebali bismo cijepiti sve ranjive skupine, a cilj je od svibnja ponuditi cjepivo svima starijima od 50 godina, izjavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancook.

Dublin

Dublin

Foto: Brian Lawless / PA Images/PIXSELL

Iznenađenje je Srbija koja je odmah poslije Britanaca po procjepljivanju. Srbija se koristi i zapadnim cjepivima, kao i kineskim i ruskim koje bi uskoro i sami možda počeli proizvoditi. 


- Napravili smo dogovor predsjednik Putin i ja da krenemo u cijelu proceduru koja je komplicirana i teška. Mi u ovom trenutku nemamo kapacitete, ali izgradit ćemo, napravit ćemo kapacitete, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. 


Milijardu doza u godinu dana očekuje se od cjepiva tvrtke Sinovac Biotech. To je drugo cjepivo koje je Kina odobrila za opću upotrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!