Češka i Slovačka zabranile necijepljenima ulazak u ugostiteljske objekte

22.11.2021.

13:35

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Testovi na covid

Testovi na covid

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Osobe koje nisu cijepljenje protiv koronavirusa, a nemaju dokaz da su nedavno preboljele COVID-19, od danas neće moći ući u ugostiteljske objekte i javne službe u Češkoj i Slovačkoj, nakon što su te zemlje zabilježile porast broja zaraženih i hospitaliziranih.

Obje zemlje usvojile su te mjere prošloga tjedna, a susjedna Austrija uvela je lockdown za sve stanovnike.

Češka je vlada poslala vojnike u ispomoć bolnicama, u kojima se 700 ljudi nalazi na odjelima za intenzivnu njegu. Kasnije danas vlada će raspravljati o mogućem uvođenju izvanrednog stanja koje bi omogućilo studentima medicine da pomognu bolnicama. Po odluci čeških vlasti samo osobe koju su cijepljene ili imaju dokaz da su preboljele COVID-19 u posljednjih šest mjeseci moći će posjetiti restorane, hotele, javne ustanove ili događaje poput sportskih utakmica. Liječnička komora zalaže se za još restriktivnije mjere, odnosno za lockdown.

U Češkoj bi ubrzo trebalo doći do formiranja nove vlade, nakon što je stranka premijera na odlasku Andreja Babiša poražena na izborima u listopadu. Babiš je poručio da Češka neće uvesti lockdown, dok su predstavnici pobjedničke koalicije također govorili protiv lockdowna i zatvaranja škola. Demonstracije protiv novih mjera očekuju se ispred Praškog dvorca kasnije danas.

U velikim dijelovima Slovačke po odluci vlade restorani smiju posluživati hranu samo na terasama, a necijepljeni ne mogu u restorane.

Vlade restrikcijama žele povećati broj cijepljenih. Oko 60 posto Čeha primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-a, dok je 46,8 posto Slovaka cijepljeno, a manje je cijepljenih nego u Slovačkoj samo u Rumunjskoj i Bugarskoj od zemalja EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!