08:53 / 28.04.2021.

Autor: Studio 4/V.K./IMS/HRT

COVID putovnica: Zamjena on line godine za off line predah

Karlo Ressler

Karlo Ressler

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, rekao je u emisiji Studio 4 kako je bila ideja uvođenja zelenih digitalnih potvrda da se omoguće uvjeti za ljetni odmor i turističku sezonu za one koji su proteklu godinu proveli on line, da to zamijene off line predahom. Time bi se, kaže, spasila turistička sezona.

Zelene digitalne potvrde

Zelene digitalne potvrde

Foto: Studio 4/IMS / HRT

- Ova digitalna potvrda jamčila bi da je osoba koja ima potvrdu stekla imunitet ili cijepljenjem ili zato što je preboljela bolest ili posjeduje negativan PCR test, naglasio je.

Na pitanje koliko dugo vrijedi potvrda za one koji su preboljeli COVID-19, Ressler je rekao kako se o tome najviše diskutiralo, ali da trenutačno stoji da je to 180 dana, međutim, ostavlja se mogućnost da se to uskladi s novim znanstvenim spoznajama.

Istaknuo je kako nije riječ o COVID putovnicama ni o nekom posebnom dokumentu koji bi stvorio nove formalnosti i uvjete za kretanje, nego suprotno, taj bi dokument trebao olakšati prelaske granica unutar EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!