COVID putovnice pratit će nas mjesecima, a možda i godinama

18.04.2021.

16:00

Autor: Jasna Paro/Agenda: Svijet/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Agenda: Svijet / HRT

Digitalne zelene potvrde poznatije i kao COVID putovnice uskoro će postati naša svakodnevica. Pojednostavnile bi sigurno kretanje ljudi unutar zemalja Europske unije. No za sobom vuku i brojna otvorena pitanja. Ono što je jedino sigurno jest da će nas COVID putovnice pratiti mjesecima, a možda i godinama, sve dok se ne proglasi kraj pandemije.


Može li Zelena digitalna potvrda spasiti ljetnu sezonu i vratiti slobodu kretanja u Europi? Ili će popularna turistička mjesta ostati poluprazna kao i veći dio godine? U mnogo europskih država ekonomski oporavak direktno ovisi o turističkoj sezoni. A epidemija COVID-a devastirala je turistički sektor koji čini 10% europskog BDP-a. Zato Komisiji se žuri ozakoniti svima prihvatljive potvrde za slobodno kretanje unutar EU prije ljeta.


Zelena digitalna potvrda bi prema prijedlogu Komisije uključivala samo tri informacije: potvrdu o cijepljenju i vrsti cjepiva, o rezultatima testiranja na COVID i je li osoba preboljela COVID. 


U Komisiji tvrde da cijepljenje neće biti preduvjet za slobodno kretanje, i da zelena potvrda nije putovnica, no neki zastupnici Europskog parlamenta tvrde da će se u praksi baš to dogoditi.

 

Zastupnici traže da zelena potvrda za putnike jamči da neće završiti u karanteni, ali nije izvjesno da će države članice to prihvatiti. Samo 13 država, a među njima i Hrvatska, sklono je Komisijinom prijedlogu. Druge poput Belgije ili Francuske su skeptične. 


Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje nikakvu potvrdu, još manje COVID putovnicu. 


Puno je još otvorenih pitanja. A najvažnije - kako će i hoće li biti usklađene nacionalne potvrde i europske potvrde - još je nepoznanica. Kao i ljeto pred nama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!