19:00 / 20.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Delta soj koronavirusa prisutan u 60 posto novozaraženih u Lisabonu

Lisabon

Lisabon

Foto: Pedro Nunes / Reuters

U Lisabonu u kojem su tijekom vikenda na snazi mjere zatvaranja, više od 60 posto infekcija koronavirusom uzrokovano je delta varijantom bolesti covid-19, pokazali su rezultati istraživanja koje su u nedjelju objavile novine Publico i ostali mediji.


Ispitivanja je proveo portugalski Nacionalni institut za zdravlje (INSA).

Glavni grad Portugala je zatvoren na dva i pol dana jer su tamošnje vlasti zabrinute zbog skoka broja novozaraženih delta sojem koronavirusa.

Zbog toga 2,8 milijuna stanovnika Lisabona može napustiti svoje domove samo ako imaju valjane razloge. Ulazak u grad je dozvoljen isključivo u posebnim okolnostima. Pravila su stupila na snagu u petak, a trajat će do ponedjeljka.

Moguće je da će vlada sličnu blokadu primijeniti i tijekom vikenda od 25. do 28. lipnja, iako će svaka takva odluka biti donesena vjerojatno u zadnji čas.

Portugal je sve više zabrinut zbog širenja delta varijante koronavirusa koja je zaslužna za nedavni porast broja slučajeva u zemlji.

Subota je bila četvrti dan zaredom kako je Portugal imao više od 1000 novozaraženih u 24 sata što je razina iz veljače kada je zemlja bila u lockdownu.

Nekih 2,5 milijuna od 10 milijuna Portugalaca primilo je obje doze cjepiva protiv covida-19.

Iako je zadnjih dana blago povećan broj hospitalizacija nema rasta umrlih jer su ranjive skupine cijepljene.

Nedavni skok zaraza dogodio se mjesec dana otkako je Portugal, čiji prihodi snažno ovise o turizmu, otvorio svoja vrata gostia iz Europske unije i Velike Britanije, piše agencija Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!