Širi se delta soj koronavirusa: nagli porast broja zaraženih u Portugalu i Rusiji

19.06.2021.

19:21

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Portugal

Portugal

Foto: Pedro Nunes / Reuters

Iako se u svijetu već tjednima smanjuje broj novozaraženih i umrlih, raste zabrinutost zbog brzog širenja takozvane delta varijante koronavirusa. Velika Britanija, nakon četiri mjeseca, opet ima više od deset tisuća novozaraženih dnevno, a opasno eskalira i stanje u Rusiji, osobito u glavnom gradu Moskvi.


Moskva je veliko žarište. Već drugi dan zabilježeno je više od devet tisuća novooboljelih. Najviše od početka pandemije. Prema službenim podacima, to je više od polovine prijavljenih u cijeloj Ruskoj Federaciji. Zatvaranje javnih prostora i ograničavanje rada zato su produljeni do kraja ovog mjeseca, a svima koji na radnom mjestu dolaze u kontakt s građanima naređeno je da se cijepe.


- Imamo primjer Izraela, gdje se cijepilo 80 posto populacije. Oni su skinuli maske i smanjili ograničenja. Želimo li mi u Rusiji vječno ostati u pandemiji, gdje je i obično rukovanje opasno za život, i dalje ćemo biti taoci COVID-a i čekati da ode sam od sebe. A sam otići neće, rekao je Vsevolod Belikov, stanovnik Sankt Peterburga.


U Rusiji postoje dva službena izvora za broj žrtava pandemije. Vladin krizni stožer govori o do sada malo manje od 129 tisuća umrlih od COVID-a, dok Državna agencija za statistiku tvrdi da je samo od travnja prošle do travnja ove godine umrlo dvostruko više, oko 270 tisuća Rusa.

Za razliku od Rusije, gdje cijepljenje teče sporo, u Njemačkoj je više od polovine stanovništva primilo obje doze. Ipak, kancelarka Merkel i dalje je zabrinuta, zbog punih stadiona na Euru, ali ponajprije zbog nove varijante virusa.

- Ne možemo se pretvarati da je pandemija prošla. Čak i ovakve ljetne večeri, kada imate osjećaj da više ničega nema, vidimo na primjeru Lisabona da se situacija naglo može promijeniti. I kod nas je još mnogo necijepljenih koji nemaju punu zaštitu. Moramo i dalje biti oprezni kako bismo imali više slobode ovoga ljeta, ali još ne sve, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

A slučaj Lisabona, koji spominje Merkel, pokazuje kolika je opasnost od varijante virusa nazvane "delta". Ta je portugalska regija, zbog skoka broja zaraženih, ponovno "zaključana" te nema putovanja u nju i iz nje.

Austrija je došla do malog broja zaraženih i umrlih. Pa je u carskom dvorcu Schoennbrunn mogla, kao u starom normalnom, početi sezona Bečke filharmonije. Kancelar Sebastian Kurz ugostio je i neke od lidera sa zapadnog Balkana.

Uvjet za ulazak na koncert - negativan test ili potvrda o cijepljenju. U publici su bili i zdravstveni radnici s prve crte.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!