Delta-soj koronavirusa sve dominantniji, Portugal pooštrava mjere

03.07.2021.

22:06

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik 3/P.F./HRT

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Delta-soj koronavirusa uzrokuje sve više problema diljem Europe. Portugal, koji se među prvima otvorio strancima, sada pokušava obuzdati novi val zaraze. Uveden je policijski sat noću u Lisabonu, koji ima najviše novih slučajeva, te u još 45 portugalskih općina u kojima je rizik od zaraze vrlo velik. Novooboljeli su uglavnom mladi koji se nisu cijepili.

Portugal, koji se početkom ljeta među prvima otvorio turizmu, u novom valu epidemije koji je uzrokovan delta-sojem koronavirusa ima više od dvije tisuće novozaraženih na dan. Od 23 sata do 5 ujutro zabrana je kretanja, a policija je dobila nalog da striktno provodi nove restrikcijske mjere.

- Pozivamo građane da se sami upute kući. U suprotnom, imamo nalog da provedemo zabranu kretanja u noćnim satima, navodi Luis Brandao, policijski zapovjednik u Lisabonu.

Lisabon je ponovno najveće žarište, no zaraza se širi i u poznatim turističkim odredištima. Ugostiteljima je zabranjen rad nakon 15:30.

- Morat ću zatvoriti, a vikend je. Ovo je neprimjerno i loše, zapravo, sve je loše, kaže jedan od ugostitelja.

Vlasti ubrzavaju program cijepljenja kako bi suzbile širenje zaraze, a stanovnici metropolitanskog područja Lisabona, gdje je koncentrirana većina slučajeva, moraju pokazati negativni test na COVID-19 ili dokaz o cijepljenju kako bi napustili to područje.

- Ovo nije baš ugodno, ali to su naredbe i moramo ih slijediti, smatra građanin.

Od početka pandemije Portugal, koji je cijepio oko 31% stanovništva, zabilježio je više od 882.000 slučajeva zaraze koronavirusom uz 17.101 smrtni slučaj.

Vlasti tvrde da je za nedavni porast odgovorna delta-varijanta koronavirusa, na koju otpada više od pola novih slučajeva. Portugal trenutačno ima drugu najveću sedmodnevnu incidenciju po glavi stanovnika u Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!