ECDC: Provedba mjera važnija nego ikad, pojačati cijepljenje

27.11.2021.

09:05

Autor: HRT/Hina

ECDC, ilustracija

ECDC, ilustracija

Foto: HRT / HTV

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pozvao je, u svjetlu pojave 'omikrona' - nove zabrinjavajuće varijante koronavirusa, na pojačano primarno cijepljenje, primjenu 'booster' doze ponajprije kod starijih od 40 godina i pojačano provođenje drugih higijenskih mjera.

Prema preliminarnim podacima, na temelju trenutačno dostupnih genetskih informacija o rizicima nove varijante B.1.1.529, odnosno 'omikrona', taj je rizik visok, objavio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u priopćenju u petak navečer. Varijanta B.1.1.529, prvi put otkrivena u Južnoj Africi, najdivergentnija je varijanta koja je do sada otkrivena u značajnom broju tijekom pandemije, što izaziva ozbiljnu zabrinutost da bi mogla znatno smanjiti učinkovitost cjepiva i povećati rizik od ponovnih infekcija, poručio je ECDC.

Booster doze za sve odrasle

Ravnateljica ECDC-a dr. Andrea Ammon rekla je: Danas objavljujemo procjenu prijetnje nove zabrinjavajuće varijante Sars-COV-2. Još postoji znatna nesigurnost vezana uz prenosivost, učinkovitost cjepiva, rizik od ponovnih infekcija i druga svojstva ove varijante. U ovoj fazi, na temelju našeg iskustva s prethodnim varijantama, moramo biti proaktivni i provoditi mjere opreza kako bismo kupili vrijeme dok ne steknemo više saznanja. Stoga bih željela ponoviti tri ključne preporuke. Prvo, imperativ je da zatvorimo jaz u cijepljenju. Drugo, potrebno je razmotriti booster doze za sve odrasle osobe, dajući prednost starijima od 40 godina.

Provedba mjera važnija nego ikad prije

Konačno, zbog neizvjesnosti povezanih s ovom situacijom, pravodobna pojačana provedba nefarmaceutskih mjera sada je važnija nego ikad prije. Te mjere uključuju uporabu maske, rad na daljinu, modifikacije u radu koje smanjuju gužvu u javnom prijevozu, osiguravanje odgovarajuće ventilacije u zatvorenim prostorima i održavanje higijenskih mjera koje se mogu odmah primijeniti te postavljanje ograničenja za broj sudionika društvenih i javnih događaja poput dočeka Nove godine, što će podržati napore u održavanju fizičkog distanciranja.

Poručila je da bi povećanje pokrivenosti cijepljenjem protiv COVID-a u svim dobnim skupinama koje ispunjavaju uvjete, ali posebno starijih osoba, ugroženih skupina i zdravstvenih radnika trebalo ostati prioritet javnozdravstvenih službi. Pozvala je da službe javnog zdravstva identificiraju one s novom varijantom ne temelju epidemioloških veza ili povijesti putovanja u područja za koja se zna da su zahvaćena kako bi se kontroliralo ili odgodilo širenje nove varijante.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!