Prognoze nisu dobre: ECDC očekuje nagli skok broja novozaraženih

16.07.2021.

15:47

Autor: V.G./HRT/Hina

Velika Britanija

Velika Britanija

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je kako očekuju nagli porast broja zaraženih koronavirusom početkom kolovoza, 

Na temelju prognoza za zemlje Europskog gospodarskog prostora (EEA), agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će broj slučajeva u regiji porasti na 662,9 novih zaraza na 100.000 stanovnika u prvom tjednu kolovoza.

Područje EEA obuhvaća 27 članica EU-a, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Sedmodnevna stopa incidencije iznosila je 89,6 prošli tjedan što je posljedica porasta zaraza u prethodna dva tjedna, pokazuje najnovije izvješće ECDC-a o koronavirusu.

Do kraja tjedna bi na području EEA-e moglo biti 144,6 novih zaraza na 100.000 stanovnika, pokazuje izvješće. Nakon toga bi incidencija naglo porasla na procijenjene vrijednosti od 262,2 i 420,4 pa i na 622,9 idućih tjedana.

- Očekuje se da će se trenutačno kontinuirano pogoršanje epidemiološke situacije u mnogim zemljama nastaviti zbog naglog porasta delta varijante, dodaje se u izvješću.

Prema njihovom izvješću devet zemalja (Cipar, Grčka, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija i Španjolska) može očekivati veći broj smrtnih slučajeva, dok je za 20 zemalja predviđen rast broja zaraženih. Što se Hrvatske tiče, prema projekcijama ECDC-a, do početka kolovoza trebali bismo imati 27,6 zaraženih na 100 tisuća ljudi, da bi nakon toga broj polako počeo opadati.

Očekuje se i porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali usporen, prvenstveno zbog kampanja cijepljenja koje se provode u nizu zemalja.

ECDC dodaje kako broj hospitalizacija u većini zemalja ostaje stabilan, ali očekuju da će broj umrlih ponovo preći 10 na milijun stanovnika. Prošlog tjedna ta brojka je iznosila 6.8.

U većini zemalja najveći broj zaraženih zabilježen je kod mladih u dobi od 15 do 24 godine te djelomično i kod starijih od 65 godina, upozoravaju iz ECDC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!