Slovenija: Za tjedan-dva delta-varijanta mogla bi postati dominantna

15.07.2021.

13:06

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

U Sloveniji je do sada u laboratorijima potvrđeno 200 slučajeva zaraznije delta-varijante koronavirusa, a procjene su da bi ona u roku od tjedan-dva mogla postati dominantna.

Posljednji podaci ovlaštenih laboratorija pokazuju da je u Sloveniji sekvenciranjem uzoraka potvrđeno 200 slučajeva delta-varijante. 66 ih je potvrđeno od 27. lipnja do 4. srpnja, a tjedan prije toga 70. Još se čekaju rezultati sekvenciranja uzoraka uzetih kod više stotina slovenskih maturanata koji su se zarazili koronavirusom u Španjolskoj, a kod kojih se također sumnja na delta-varijantu, prenijeli su slovenski mediji.

- Delta-varijanta u Sloveniji još nije postala dominantna, ali je u fazi eksponencijalnog rasta, pa bi mogla prevladati u roku od tjedan-dva, kazala je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Mateja Logar, epidemiologinja koja vodi Vladin stručni tim za COVID-19.

Delta-varijanta se, prema njezinim riječima, širi 70 do 80 posto brže od klasične alfa-varijante te ranije izaziva stanje bolesti jer se simptomi razviju za manje od pet dana nakon kontakta sa zaraženim.

Slovenska vlada i dalje upozorava da bi najesen mogao slijediti novi val epidemije COVID-a zbog novih varijanti i nedovoljne procijepljenosti.

- Procijepljenost populacije znatno je manja od očekivane. Svi kao da očekuju da će se cijepiti drugi i da ćemo tako postići kolektivni imunitet, upozorila je u izjavi za POP-TV Mateja Logar, dodavši da takvo razmišljanje nije pošteno.

- Za to nemamo vremena, svi se trebaju cijepiti, a ne računati da će netko umjesto njih obaviti tu dužnost, rekla je.

Slovenija je do sada potpuno cijepila gotovo 36 posto ukupne populacije, ali još ne razmišlja o mogućem uvođenju obveznog cijepljenja za neke kategorije zaposlenih u osjetljivim službama, no Logar je kazala da će se vjerojatno ukinuti besplatni testovi na koronavirus za one koji su se mogli cijepiti, no to odbijaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!