16:31 / 18.03.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

EK najavljuje da će pokrenuti mehanizam za rješavanje spora s AstraZenecom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman / REUTERS

Europska komisija namjerava pokrenuti mehanizam za rješavanje sporova, koji je predviđen u ugovoru o nabavi cjepiva s AstraZenecom, a koja ne poštuje ugovorne obveze o isporuci cjepiva, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Planiramo poslati pismo AstraZeneci koje će nam omogućiti da započnemo dijalog s tvrtkom, što je dio procesa za rješavanje sporova, rekao je Mamer na konferenciji za novinare.


Ugovor o nabavi cjepiva predviđa da svaka strana može onoj drugoj poslati poziv na pregovore u okviru mehanizma za rješavanje sporova.


Predviđeno je da pregovori traju 20 dana od upućivanja poziva.


Cilj toga postupka je doći u dobroj vjeri do rješenja koje bi odgovaralo objema stranama, rekao je drugi glasnogovornik Stefan De Keersmaecker.


Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca se ugovorom obvezala da će u prvom tromjesečju isporučiti Europskoj uniji 90 milijuna doza, onda je najprije to smanjila na 40 milijuna, a nakon toga na 30 milijuna doza, trostruko manje od obećane količine.


U drugom tromjesečju ugovorom se obvezala na 180 milijuna doza, a sada najavljuje da će isporučiti samo 70 milijuna doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!