14:51 / 17.03.2021.

Autor: Jasna Paro/M.M./M.Š./T.V./HRT/Hina

EK: Proizvodnja cjepiva se ubrzava, stroža pravila za izvoz

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: John Thys / Reuters

Nakon početnih poteškoća u proizvodnji cjepiva protiv covida-19 sada se proces ubrzava i još uvijek je moguće ispuniti cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Europskoj uniji do kraja ljeta, izjavila je u srijedu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Najavila je i pooštravanje pravila o izvozu cjepiva protiv COVID-a u one zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti i koje ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog na njihovu teritoriju.

- Sada se trebamo fokusirati na drugo tromjesečje i razdoblje do ljeta. Znamo da možemo postići naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva do kraja ljeta, izjavila je predsjednica Komisije na konferenciji za novinare.

Prema podacima koje je iznijela Von der Leyen, BioNTech/Pfizer i Moderna u prvom tromjesečju poštuju svoje ugovorne obveze i isporučile su ili će do kraja ovoga mjeseca isporučiti količine predviđene za prvo tromjesječje. BioNTech/Pfizer u ovom će tromjesečju isporučiti 66 milijuna doza, a Moderna 10 milijuna doza, što je u skladu s potpisanim ugovorima, kaže.

S druge strane, AstraZeneca je potpuno podbacila. Umjesto obećanih 90 milijuna doza u prvom tromjesečju ta je tvrtka najprije to smanjila na 40 milijuna, a sad tvrdi da će isporučiti 30 milijuna doza u ovom tromjesečju, trostruko manje od obećane količine. Ako AstraZeneca održi obećanje od 30 milijuna doza, EU bi ukupno mogla dobiti u ovom tromjesečju oko 106 milijuna doza.

U drugom tromjesečju očekuju se znatno veće količine, Predsjednica Komisije kaže da se može računati na BioNTech/Pfizer, koji bi u drugom tromjesečju trebao isporučiti 200 milijuna doza, Moderna bi trebala isporučiti 35 milijuna doza te Johnson&Johnson 55 milijuna doza.

Cjepivo Johnson&Johnsona, četvrto je koje je dobilo odobrenje za uporabu u EU-u, a njegova je prednost to što se daje samo jedna doza. Ukupno bi od ta tri proizvođača, bez AstraZenece, EU trebao dobiti 290 milijuna doza.

Što se tiče AstraZenece, ta je tvrtka najavila za drugo tromjesečje 70 milijuna doza, umjesto 180 milijuna obećanih doza. Ako sve četiri tvrtke održe svoja obećanja, to znači da bi do kraja lipnja Europska unija ukupno mogla dobiti 466 milijuna doza.

EK najavljuje pooštravanje pravila o izvozu cjepiva

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je pooštravanje pravila o izvozu cjepiva protiv COVID-a u one zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti i koje ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog na njihovu teritoriju.

- Moramo osigurati recipročnost i proporcionalnost. Ako se situacija ne promijeni, morat ćemo razmisliti o tome kako izvoz cjepiva u zemlje koje ga i same proizvode učiniti ovisnim o njihovoj otvorenosti. Razmotrit ćemo je li proporcionalan izvoz u zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

Informacije da, primjerice, Velika Britanija ili Sjedinjene Države primaju milijune doza cjepiva proizvedenih u EU-u, dok te zemlje istodobno zabranjuju izvoz sa svog teritorija, stvara opravdano nezadovoljstvo u Uniji.

Von der Leyen je istaknula da je Ujedinjeno Kraljevstvo primilo najviše doza iz EU-a, od 31. siječnja 10 milijuna doza, dok je britanska vlada ugovorom s AstraZenecom praktički onemogućila izvoz toga cjepiva proizvedenog na njihovu teritoriju.

U posljednjih šest tjedana iz EU-a je upućeno 314 pošiljki s 41 milijunom doza cjepiva u 33 zemlje. Istodobno, EU je blokirao samo jednu pošiljku s 250 tisuća doza AstraZenecina cjepiva koja je bila namijenjena za izvoz u Australiju jer ta tvrtka ne ispunjava svoje ugovorne obveze s EU-om.

- Mi smo spremni ponovno iskoristiti tu mjeru, rekla je Von der Leyen. 

- Put mora biti otvoren u oba smjera. Mi mnogo cjepiva izvozimo u zemlje koje ga i same proizvode. Ovo je poziv da i one budu otvorene, rekla je Von der Leyen, najavivši da će se o ideji pooštravanja izvoza razgovarati i na summitu EU-a sljedeći tjedan.

Von der Leyen je najavila i druge mjere poput izvanrednog zakona koji bi sve farmaceutske tvrtke obvezao na to da podijele licence za proizvodnju cjepiva protiv Covida-19 s ostalim farmaceutskim tvornicama u Europi, kako bi se cjepivo moglo proizvoditi masovno i brzo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!