EK: Plaćanje plina rubljima krši sankcije EU-a

14.04.2022.

14:44

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: diy13 / Shutterstock

Plaćanje ruskog plina rubljima neke članice Europske unije kršilo bi europski režim sankcija protiv Moskve, stoji u internoj bilješci Europske komisije (EK). 

Bilješka koja je tehnička i preliminarna i temeljena na neslužbenom prijevodu ruskog predsjedničkog dekreta od 31. ožujka govori da taj zakon dodaje nekoliko novih slojeva obaveza za kupce plina iz EU-a i praktički im oduzima iz ruku finalizaciju kupovine. 


Ovaj mehanizam bi doveo do kršenja postojećih europskih restriktivnih mjera uvedenih u pogledu Rusije, njezine vlade, središnje banke i suradnika, kao i općenite zabrane zaobilaženja europskih restriktivnih mjera, stoji u bilješci u posjedu Reutersa. 


Ruski predsjednik Vladimir Putin je dekretom krajem ožujka europskim dužnosnicima uveo obvezu otvaranja najmanje dva posebna računa u Gazprombanku jedan za eure i dolare, a drugi za rublje. Sva plaćanja za plin moraju ići kroz tu banku. 


EU bi pod tom shemom i dalje plaćao Gazprombanku u ugovorenoj valuti, eurima ili dolarima, no posao bi bio dovršen tek kad ruska banka promijeni valutu u rublje u dogovoru sa središnjom bankom te ih uplati na drugi račun, piše u dokumentu EK-a.


Rezultat da je isplata pri uplati na konačan račun dovršena u valuti koja nije određena ugovorom, stoji u bilješci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!