07:50 / 11.04.2022.

Autor: HRT

Nove sankcije Rusiji i ratni zločini teme sastanka u Luksemburgu

Nove sankcije Rusiji i ratni zločini tema sastanka u Luksemburgu.

Nove sankcije Rusiji i ratni zločini tema sastanka u Luksemburgu.

Foto: HTV / IMS

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a na sastanku u Luksemburgu razgovaraju o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom. Raspravlja se i o prijedlogu europskog povjerenika za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella da se Ukrajini isporuči oružje i vojna oprema u vrijednosti od 500 milijuna eura. Razgovarat će i o mogućim dodatnim sankcijama Rusiji, među kojima je i embargo na naftu, nakon što je prošli tjedan donesena odluka o zabrani izvoza ruskog ugljena.

Grlić Radman: Treba istražiti ratne zločine u Ukrajini i kazniti odgovorne

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Luksemburgu da je potrebno provesti odgovarajuće istrage ruskih ratnih zločina u Ukrajini i osigurati da odgovorni za to snose posljedice.

Prije početka Vijeća za vanjske poslove, šefovi diplomacija imali su radni doručak s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom A.A. Khanom, a ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova sudjelovala je na tom sastanku video-vezom.

Grlić Radman je po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a rekao da će na njemu govoriti o važnosti zapadnog Balkana i stabilnosti u tom području.

- Cijeli svijet gleda strašne zločine u Ukrajini, koji podsjećaju na Vukovar i Srebrenicu. Treba provesti istragu o tim ratnim zločinima i kazniti počinitelje. Tijekom današnjeg susreta podsjetit ćemo i na važnost stabilnosti zapadnog Balkana, jer BiH je u dubokoj političkoj krizi i upravo zato se moraju osigurati izbori novim reformiranim izbornim zakonom - izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Rekao je i kako nakon izbora u Srbiji, Hrvatska očekuje da svoju vanjsku politiku temelje na osnovama europskih vrijednosti i principa.

Srbija, zemlja kandidatkinja koja pregovara o članstvu u Europskoj uniji, do sada je odbijala uskladiti se s vanjskom politikom EU-a i uvesti sankcije protiv Rusije.

Više ministara država članica podržalo je jačanje sankcija protiv Rusije. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je nedavno posjetio Kijev i Buču zajedno s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, rekao je da su nove sankcije uvijek na stolu.

- Razgovarat ćemo o tome kako konkretno možemo pružiti još veću potporu ukrajinskom narodu u borbi protiv agresije, ali i o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom. Razgovarao sam s glavnim tužiteljem Karimom Khanom i dogovorio buduću suradnju u istragama - komentirao je novinarima Josep Borell, europski povjerenik za vanjske poslove i sigurnost.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da Komisija radi na pojedinostima u vezi sa zabranom uvoza nafte iz Rusije u okviru mogućeg šestog paketa sankcija, ali da još ništa nije odlučeno.

Ukrajinska vlada i članice EU-a optužuju ruske postrojbe da su počinile ratne zločine u Ukrajini, poput ubojstva civila u Buči, 30 kilometara od Kijeva. Moskva to niječe. Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je kako je u kijevskoj regiji pronađeno više od 1200 tijela.

Visoki europski dužnosnici naglašavaju da treba poštivati pravnu proceduru i pričekati rezultate istrage koje provodi ukrajinsko pravosuđe uz potporu Međunarodnog kaznenog suda, EU-a, UN-ova Vijeća za ljudska prava i OESS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!