Zovko o ulasku u Schengen: Prednosti za turizam, gospodarstvo i građane

09.11.2022.

09:11

Autor: M.M./HRT

Europski parlament raspravljat će o pristupanju Hrvatske šengenskoj zoni

Europski parlament raspravljat će o pristupanju Hrvatske šengenskoj zoni

Foto: Yves Herman / Reuters

Europski parlament večeras će raspravljati o pristupanju Hrvatske Schengenskoj zoni 1. siječnja sljedeće godine. Rasprava slijedi nakon što je mjerodavni odbor za ljudske slobode prošli mjesec dao pozitivno mišljenje. S obzirom da stajalište Europskog parlamenta nije obvezujuće, konačnu odluku trebaju jednoglasno donijeti predstavnici zemalja članica u prosincu.

- Hrvatska je ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen. Ono što je imala pred sobom bilo je dosta više nego što se tražilo od drugih država, što se tiče čuvanja granica, migrantskih valova...U ovom trenutku imamo sve preduvjete da ispunimo zahtjeve za ulazak u Schengen i da od 1. siječnja hrvatske vanjske granice postanu vanjske granice EU-a, a za gospodarstvo i turizam da se otvori jedan neometan prolaz turista i roba bez gužvi i čekanja. To će se itekako odraziti na turističku sezonu, rekla je Željana Zovko, hrvatska zastupnica EU Parlamenta (HDZ), u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Prednosti ulaska u Schengen osjetit će i hrvatski građani koji će se moći neometano kretati unutar granica EU-a.

U zračnom promjenu ove prednosti počet će se primijenjivati, rekla je Zovko, kada naše zračne luke budu u potpunosti prilagođene.

- Kontrole i terminali će se morati prilagoditi i to se očekuje do proljeća 2023. godine, rekla je eurozastupnica.

Zovko je rekla da su migrantski valovi u nekim zemljama sve jači.

- Ti valovi će se zaustavljati i bit će puno bolje kontroliranim, nećemo imati problem kakav smo dosad imali. Kad niste u Schengenu ostavljeni ste sami da se o tome brinete.

Cijeli razgovor sa Željanom Zovko pogledajte u nastavku:

Izvjestitelj Europskog parlamenta Paulo Rangel, prije mjesec dana predstavljajući nacrt izvješća o hrvatskoj spremnosti za Schengen na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), izjavio je da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanju schengenskom prostoru i da nema prepreka da postane punopravna članica toga prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

Filip Dragović s Instituta za "Sigurnosne politike", nedavno je za HTV rekao kako je ulazak u Schengen nakon ulaska u EU jedan od najvećih blagodati koje će uživati hrvatski građani.

- Slobodno će se kretati na teritoriju preko 400 milijuna ljudi. To će sigurno imati vrlo pozitivne učine na hrvatski turizam jer znamo da nam najviše gostiju dolazi automobilima iz zemalja EU i često su na granicama sa Slovenijom i Mađarskom velike gužve. To će imati pozitivne ekonomske učinke. Što se tiče samih građana moći će slobodno putovati samo s osobnom iskaznicom ne samo na teritoriju i zemalja EU nego i u zemlje koje nisu u EU, ali jesu u Schengenu - Norveška, Island i Švicarska, rekao je Dragović.

Istaknuo je i da smo mi pripreme za Schengen počeli davno, 2005. godine.

- Tada smo imali 3000 graničnih policajaca, a danas imamo preko 6000 i napravljeni su ogromni napori. Zemlje članice nam vjeruju da snage vladavine prava provode najdemokratskije standarde koji vrijede u svijetu. To je iznimno veliki uspjeh, prvenstveno Ministarstva unutarnjih poslova, a potom i ministarstva pravosuđa, financija i vanjskih poslova, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!