EP: Hrvatska ispunjava sve uvjete za Schengen

10:52 / 08.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Hrvatska je ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu, navodi se u rezoluciji EP-a

Hrvatska je ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu, navodi se u rezoluciji EP-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska je ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u četvrtak, ali se poziva Hrvatsku da adresira nedostatke u pogledu osposobljavanja osoblja na granici i "ustraje u temeljitoj procjeni poštovanja temeljnih prava".

Komisija prilikom posjetu Hrvatskoj u studenom 2020. ponovno potvrdila da su ispunjeni potrebni uvjeti za primjenu schengenske pravne stečevine, stoji u rezoluciji Europskog parlamenta, za koju je glasalo 505 zastupnika, dok ih je protiv bilo 134, a 54 suzdržano.

Za rezoluciju su glasali svi hrvatski zastupnici, osim zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR) Ladislava Ilčića i neovisnog Mislava Kolakušića koji su bili protiv.

Parlament također poziva Hrvatsku da "ukloni utvrđene nedostatke, osobito u pogledu osposobljavanja osoblja, broja osoblja i kapaciteta za zaštitu kopnene granice" i "ustraje u temeljitoj procjeni poštovanja temeljnih prava nakon opetovanih izvješća nevladinih organizacija i medija o zlostavljanju, nasilju i prisilnim udaljenjima od strane graničnih službenika.

U tom kontekstu "pozdravlja uspostavu neovisnog mehanizma za praćenje djelovanja policijskih službenika prema nezakonitim migrantima i podnositeljima zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

- Hrvatska očekuje da bi njezino članstvo u šengenskom prostoru moglo doći na dnevni za vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici ove godine, izjavio je krajem svibnja hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komisija je u listopadu 2019. ocijenila da je Hrvatska ispunile kriterije za ulazak u Schengenski prostor, dok je početkom lipnja pozvala zemlje EU-a da prime Hrvatsku u Schengenski prostor.

Članica Schengena sve su zemlje EU-a osim Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, ali i četiri zemlje koje nisu u EU-u Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

Nasilje nad migrantima


U rezoluciji se navodi da se i dalje prijavljuju navodi o nasilju nad migrantima, uključujući one koji traže međunarodnu zaštitu, i prisilnim udaljenjima na vanjskim granicama EU-a, pri čemu nije imenovana niti jedna država članica.

U tom se kontekstu ističe da EU nema razvijen mehanizam za praćenje temeljnih prava na svojim vanjskim granicama što bi trebalo promijeniti.

Parlament je duboko zabrinut zbog neprestanih i ozbiljnih izvješća o nasilju i prisilnim udaljenjima na vanjskoj granici, uključujući iz jedne države članice u drugu i zatim u treću zemlju.

Ističe se da su zemlje obvezne spriječiti neovlašten prelazak granica, ali da se time ne smiju dovesti u pitanje prava osoba koje žele aplicirati za azil.

Parlament je pozvao države članice da sprovede preporuke Vijeća i Frontexa koje se tiču poštivanja temeljnih prava u aktivnostima upravljanja granicama te da provode učinkovite istrage o optužbama za zlostavljanje migranata na granicama.

Europarlamentarci kritizirali su i Frontex, agenciju za europsku graničnu i obalnu stražu. Izražena je duboka zabrinutost zbog opetovanih optužbi u vezi sa sudjelovanjem Frontexa u prisilnim udaljenjima i prijava za potencijalno kršenje temeljnih prava. Zbog toga se zahtijeva jačanje parlamentarnog i javnog nadzora nad Frontexom.

Slom Schengena u pandemiji


Zbog pandemije Schengen kao prostor slobodnog kretanja ne funkcionira. Europarlamentarci navode da je pandemija bolesti COVID-19 dodatno dovela u pitanje samu ideju schengenske suradnje, odnosno osiguravanje nepostojanja nadzora unutarnjih granica i jamčenje slobode kretanja

Iako Europski parlament u potpunosti podržava javnozdravstvene mjere koje su uvedene radi ograničavanja širenja bolesti COVID-19, ističe se da bi mjere za suzbijanje pandemije i ograničavanje temeljnih prava i sloboda uvijek trebale poštovati slovo i duh zakona.

Zastupnici su, budući da Zakonik o schengenskim granicama ne predviđa uvođenje graničnih barijera zbog javnozdravstvenih razloga, zatražili promjenu kako bi postojala jasna pravila o izvanrednim stanjima u područjima javnog zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!