EU planira ukrajinskim izbjeglicama dopustiti boravak do tri godine

28.02.2022.

16:52

Autor: P.F./Hina

Izbjeglice iz Ukrajine stigle u Budimpeštu

Izbjeglice iz Ukrajine stigle u Budimpeštu

Foto: Marton Monus / HRT

Europska unija namjerava ukrajinskim izbjeglicama dati pravo da ostanu i rade u EU-u do tri godine, rekli su visoki europski dužnosnici, dodajući da će zemlje koje graniče s Ukrajinom dobiti pomoć za prihvat izbjeglica.

- Najmanje 400.000 ukrajinskih izbjeglica ušlo je od početka ruske invazije u Europsku uniju, rekla je Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove.

S Ukrajinom, od članica Unije, graniče Poljska, Rumunjska, Slovačka i Mađarska.

- Trebamo se pripremiti za milijune (izbjeglica), rekla je Johansson na konferenciji za novinare nakon posjeta graničnom prijelazu između Rumunjske i Ukrajine.

Johansson je izjavila kako se nada da bi se ministri unutarnjih poslova članica EU-a već u četvrtak mogli dogovoriti o shemi za zaštitu ukrajinskih izbjeglica. Ministri su u nedjelju zatražili od Johansson da pripremi prijedloge za pokretanje Direktive o privremenoj zaštiti koja je donesena 2001., ali do sada nije korištena.

Ta direktiva, osmišljena kao odgovor na masovni dolazak raseljenih osoba u Uniju, osigurava jednaku razinu zaštite, u razdoblju od jedne do tri godine, u svim državama članicama EU-a, dok izbjeglice imaju pravo na boravišnu dozvolu te pristup zapošljavanju i socijalnoj skrbi.

- Lokalni volonteri i rumunjske vlasti pokazali su solidarnost na djelu, dokazavši da su naš temelj drugačije vrijednosti nego Putinove te da mi prakticiramo te vrijednosti, rekla je povjerenica Johansson. Naglasila je, međutim, da se egzodus Ukrajinaca tiče cijelog bloka, pri čemu se mnogi koji bježe od rata već sele iz graničnih zemalja EU-a u druge države u kojima živi velik broj Ukrajinaca, uključujući Italiju, Španjolsku i Njemačku.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s Johansson, rumunjski ministar unutarnjih poslova Lucian Bode rekao je da je, s obzirom na to da ljudi na ukrajinskoj strani čekaju 20 do 30 sati da uđu u Rumunjsku, ključno dogovoriti način obrađivanja dokumentacije kako bi se skratilo čekanje na granici.

Budući da je vojno sposobnim muškarcima zabranjeno napuštanje Ukrajine, u susjedne zemlje stižu uglavnom žene i djeca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!