Von der Leyen: EU želi Ukrajinu u članstvu

28.02.2022.

07:22

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Stephanie Lecocq / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je izrazila nedvosmislenu potporu Ukrajini da postane članicom Europske unije, nazivajući zemlju koja je sada na udaru Rusije "jednom od nas".

Ursula Von der Leyen je to izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu. 


- Doista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok, rekla je Von der Leyen za Euronews.


Ukrajina, demokratska država s 44 milijuna stanovnika, izborila je neovisnost od Moskve 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza i nastojala se pridružiti zapadnom vojnom savezu NATO-a i EU, čemu se Rusija žestoko protivi.


Manje od četiri dana nakon što je počela, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je politički, strateški i gospodarski zajednički odgovor Zapada bez presedana u svom opsegu i koordinaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!