13:55 / 14.03.2021.

Autor: Hina

EU povjerenik: Pfizer proizvodi brže pa neće kasniti cijepljenje u ovom kvartalu

Pfizer

Pfizer

Foto: Pedro Nunes / REUTERS

Europska unija će se uspjeti držati svojih zacrtanih ciljeva programa cjepljenja u ovom tromjesečju usprkos odgođenim pošiljkama cjepiva AstraZenece jer Pfizer proizvodi brže nego što je planirao, rekao je u subotu povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton. 

AstraZeneca je u petak objavila da će pokušati dostaviti 30 milijuna doza cjepiva EU-u do kraja ožujka, što je manje od dogovorenih 90 milijuna doza na koje se obvezala ugovorom te 40 milijuna doza obećanih prije mjesec dana.

Breton je za francuski radio Europe 1 rekao da je ta odgoda neprihvatljiva, no da zasad ne postoje planovi o podizanju tužbe protiv englesko-švedske farmaceutske tvrtke.

- Dobra vijest je da i usprkos odgodama AstraZenece neće biti kašnjenja u našem programu cijepljenja u prvom kvartalu, kazao je Breton.

Pfizer proizvodi puno, mnogo više nego što je planirao, pa će nam i dostaviti veće količine, dodao je.

Čelnici EU-a kritizirani su zbog sporog cijepljenja u odnosu na države poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Država zbog dužeg procesa odobravanja i opetovanih odgoda isporuke.

Breton je rekao kako AstraZeneca ima problem s testiranjem cjepiva, što je znak logističkog problema, pa je pozvao nadzorni odbor te tvrtke da nešto poduzme.

Kritizirao je i svog sunarodnjaka na čelu te tvrtke, Pascala Soriota, što je ostao u Australiji unatoč problemima u AstraZeneci.

- Neću reći da poznajem njihove pogone bolje od njega, ali sam na terenu, zaključio je povjerenik.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!