13:30 / 07.02.2022.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

Capak: Razmatramo djelomično odustajanje od COVID potvrda

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: HRT / HTV

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica. Dodao je da COVID potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa. Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak i dodao da se raspravlja o tome da se i odustane od COVID potvrda u nekom dijelu.   

Capak je pojasnio da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno da se ne prizna osobama preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima.

- Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije, kazao je. 

Govorio je i o testiranju učenika novim COVID testom. 

- Radi se o testovima gdje se bris uzima kod samog ulaza u nos i ne mora se gurati duboko. To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate, dodao je. 

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na primjenu COVID potvrda. Kazao je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od COVID potvrda, poput nekih europskih država. 

- COVID potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče COVID potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi COVID potvrde, a koristit ćemo ih i mi, dodao je.

Istaknuo je da odustajanje od COVID potvrda za granice ne dolazi u obzir. 

Novinarka je izjavila da zna osobe koje su se zarazile, a primile su booster dozu te je upitala trebaju li one opet primiti dodatni booster nakon određenog broja mjeseci. Capak je izjavio da preporuke o takvim slučajevima nema, ali da je "sasvim izvjesno, da ako je netko primio booster, a potom se zarazio - onda njemu ne treba dodatni booster".

Capak je izjavio i da je broj novozaraženih u padu u odnosu na prošli tjedan, za oko 30%. 

- To se još ne vidi na broju hospitaliziranih, onih na respiratoru i broju preminulih. Očekujemo da će i ti brojevi padati nakon nekog vremena. Nadamo se da je to završetak petoga vala, a onda se dodatno nadamo da neće biti novih mutacija i novih oblika virusa, dodao je. 

Kazao je i da najčešće u bolnici završavaju osobe koje nisu cijepljene te starije osobe koje imaju komorbiditete. Tom je prilikom pozvao sve na cijepljenje booster dozom rekavši da ona pruža značajnu zaštitu, posebno od teških oblika bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!