EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte

11:52 / 29.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Bruxelles

Bruxelles

Foto: Izvor: / Shutterstock

Veleposlanici država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjele postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, novi sastanak predviđen je u ponedjeljak ujutro prije početka posebnog samita o Ukrajini.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica, pokušali su u nedjelju popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha. Novi sastanak veleposlanika predviđen je u ponedjeljak prije podne, doznaje se iz europskih izvora.

U ponedjeljak popodne počinje dvodnevni samit EU-a posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući postići konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istodobno, Europska komisija je potvrdila da je na stol stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom Družba još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako ovisne o ruskoj nafti.

Europsko vijeće bit će sutra kratko upoznato o tom prijedlogu, a dogovor se očekuje na razini Corepera sljedeći tjedan, kaže izvor Europske komisije.

Ako takav prijedlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda Družba moći staviti na jedinstveno europskog tržište nakon što se preradi, budući da bi to moglo narušiti ravnopravnost na tom istom tržištu.

Europska komisija je još početkom ovoga mjeseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mjesec dana pregovora, dogovora još nema.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla europsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!