Europska unija prihvatila drugi paket sankcija, zamrzava se imovina Putinu i Lavrovu

25.02.2022.

20:58

Autor: HRT/Hina

Vladimir Putin i Sergej Lavrov

Vladimir Putin i Sergej Lavrov

Foto: ilustracija / Shutterstock

Ministri vanjskih poslova država EU-a u petak su prihvatili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući i zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.


- Zamrzava se imovina predsjednika Putina i ministra Lavrova. Želimo vidjeti koliko će i hoće li ovaj paket sankcija utjecati na promjenu smjera ruske politike. Ako Rusija ustraje na invaziji i agresiji, onda će uslijediti novi val još snažnijih mjera, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Šefovima diplomacija EU-a tijekom sastanka obratio se iz Kijeva ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Opisao je dramatičnu situaciju u svojoj zemlji.

- Ja sam u svojoj intervenciji rekao da me takve slike podsjećaju na 90-te godine u Hrvatskoj i velikosrpsku agresiju, rekao je Grlić Radman. Dodao je kako je upozorio i na opasnost prelijevanja sukoba i na zapadni Balkan.

Govoreći o Srbiji, koja izbjegava nedvosmisleno osuditi rusku agresiju i odbija se pridružiti sankcijama koje je Europska unija uvela protiv Rusije, Grlić Radman je rekao da je teško sjediti na dvije stolice, da je neudobno. Ako se Srbija opredijelila za europsku perspektivu, onda je logično da izabere pravu stranu, a to je Europa, zajednica vrijednosti, rekao je Grlić Radman.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da njegova zemlja pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije bilo kojoj državi, pa tako ni Rusiji, vodeći se zaštitom vitalnih državnih interesa.

Iz Bruxellesa se javila Jasna Paro

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!