U bijegu stotine tisuća civila, uživo iz Ukrajine i Slovačke

25.02.2022.

19:47

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Naše ekipe u Ukrajini i Slovačkoj

Naše ekipe u Ukrajini i Slovačkoj

Foto: HRT / HRT

Izbjeglički val prema zemljama srednje Europe sve je veći. Iz Ukrajine su u bijegu stotine tisuća civila. Naša ekipa predvođena Elizabetom Gojan uspjela je ući u Ukrajinu. Iz slovačkog grada Košice, koji dočekuje izbjeglice javio se novinar Igor Rotim. Evo što su izvijestili za Dnevnik HTV-a.

- Nalazimo se u samom središtu Lavova, na zapadu Ukrajine, udaljen 80 km od Poljske, druga je to i posljednja linija obrane Ukrajine. Grad od inače milijun stanovnika, sada je potpuno prazan, na ulicama nema gotovo nikoga - izjavila je Gojan.

Inače, grad ima veliko značenje za Ukrajince, osnovao ga je 1256. ukrajinski kralj Danilo Romanović Galicijski u čast svoga sina, Najočuvaniji grad u Ukrajini, s vrijednim kulturnim spomenicima, od 1998. na listi UNESCO-ve baštine, povjesničari ga zovu muzejem Europe. Danas - potpuno pust.

Ekipa je ukrajinsko-mađarsku granicu uspjela prijeći nakon puna tri sata čekanja. Vidjeli su kolone Ukrajinaca koji pokušavaju ući u Mađarsku. Već tamo ukrajinske granične službe ne puštaju nikoga starijeg od 18 godina, riječ je naravno, o muškarcima, na snazi je opća mobilizacija za muškarce od 18 do 65 godina.

- Na vojnim check pointima vojna policija zaustavljaju automobile i doslovno vadi muškarce od 18 do 65 godina, puštaju samo žene i djecu da nastave put prema Mađarsku - izvijestila je Gojan.

Iz  slovačkog grada Košice za Dnevnik HTV-a javio se novinar Igor Rotim.

U grad je stigao vrlo mali broj Ukrajinaca, izvijestio je Rotim, očekuje ih se više u sljedećim danima.

- Na graničnom prijelazu večeras se sastaju slovački ministar unutarnjih poslova i ministar obrane kako bi procijenili situaciju, prvi planovi su već doneseni, punktovi se pripremaju duž cijele granice s Ukrajinom, na svim većim graničnim prijelazima. MUP je priopćio da su svi granični prijelazi otvoreni, osim za željeznički promet i da će na svim prijelazima puštati ljude koje bježe od rata - izvijestio je Rotim.

Grad Košice se, kaže, priprema za prihvat većeg broja ljudi, na 60 lokacija je osigurano 2000 ležajeva te 6 stambenih objekata za oko 400 ljudi u slučaju potrebe za duži boravak na tom prostoru. U dan i pol, prema službenim informacijama, iz Ukrajine prema Slovačku granicu je prešlo 7 i pol tisuća ljudi, pet puta više nego što je uobičajeno, ali izbjeglički val se tek očekuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!