EU uveo sankcije protiv sedam osoba zbog pokušaja destabilizacije Moldavije

31.05.2023.

07:27

Autor: HRT/Hina

 Europska unija uvela je sankcije protiv sedam osoba iz Moldavije

Europska unija uvela je sankcije protiv sedam osoba iz Moldavije

Foto: Vladislav Culiomza / Reuters

Europska unija uvela je sankcije protiv sedam osoba iz Moldavije zbog akcija kojima su destabilizirali i potkopavali teritorijani integritet te male države, bivše sovjetske republike, koja graniči s Ukrajinom.


Te sankcije objavljene su uoči dolaska više od 40 europskih lidera u Kišinjev koji bi na sastanku u četvrtak trebali izraziti potporu Moldaviji i njezinoj aktualnoj prozapadnoj vladi koja je osudila rusku agresiju na Ukrajinu.


EU podupire moldavsku predsjednicu Maiu Sandu od njezina dolaska na vlast 2020., a uoči sastanka u Kišinjevu objavljeno je kako će pomoći moldavskom gospodarstvu s 290 milijuna eura.


Tri osobe protiv kojih je EU uveo sankcije napustile su Moldaviju, a dvije od njih optužene su za baknovne prevare. Jedan od njih je Vlad Plahotniuc koji je prokazan kao glavni čovjek u prevari vrijednoj milijardu dolara iz 2014. - 2015. godine, a drugi je proruski financijski magnat Ilan Sor, koji je prošloga mjeseca osuđen na 15 godina zatvora, a organizirao je masovne antivladine prosvjede iz egzila u Izraelu.


-Te osobe koje se ne slažu s našim zakonima izdaju nacionalne interese Moldavije, prijete razvoju naše zemlje i rade u korist Kremlja, objavila je Sandu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!