Usred monokulture turizma, industrija u Puli još živi

04.08.2023.

15:15

Autor: HRT/Hina

Ciparska pomorska policija već se godinama bori s ilegalnim migrantskim rutama. U tome će im odsad pomoći i hrvatski proizvod. Pulsko brodogradilište Tehnomont predstavilo je tri nova patrolna broda koja su izgrađena za ciparsku pomorsku policiju. Riječ je o poslu vrijednom 7 i pol milijuna eura, kojim je osigurana puna zaposlenost za oko 150 radnika.

Usred monokulture turizma, industrija u Puli još živi! I to ona brodograđevna. Doduše, riječ je o maloj brodogradnji koja je u Tehnomontu vrlo žilava.

- Mi smo posljednji Mohikanci, borba je!, ističe radnik Mujo Huremović.

Uvijek je borbeno na međunarodnom tržištu. No, Tehnomont tu dobro plovi, a to pokazuju i nova tri patrolna broda za ciparsku pomorsku policiju. Opremljeni su najsuvremenijom tehnologijom.

- To je jedna centralna pozicija na ovom brodu, lijevo od njega stoji kamerman, on upravlja termovizijskom kamerom, to je onaj mali ekran i on u službi search&rescue traga za brodovima, brodicama, ljudima u moru, rekao je Niko Skala, tehnički direktor Tehnomonta.

Trup je dug 18 metara, a pokreću ga moćni motori.

- Ovo su MTU V8, dizel naravno, radi se o motorima koji postižu najveću snagu pri 2400 okretaja u minuti. Dovoljno je da ovaj brod pogura do brzine od 34 čvora, dodaje Skala.

A suradnja s Cipranima dovoljna je da se osigura posao za gotovo 150 radnika.

- Gradili smo za hrvatsku policiju kad su bili natječaji, radili smo dva 24metarska za našu policiju, isti takav za Gibraltar, ako budu natječaji ponovljeni sa zadovoljstvom ćemo se javiti, rekla je Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

No zasad posla ima dovoljno. Do kraja godine Tehnomont će isporučiti još dva vatrogasna broda za Grčku, a u tijeku su i pregovori s dva nova naručitelja.

Svega 65 decibela pri maksimalnoj brzini


Riječ je o brodovima koji su namijenjeni patroliranju i spasilačkim operacijama na području do 150 nautičkih milja od obale Cipra, a od specifičnosti se mogu izdvojiti velika brzina plovila te niska razina buke u kormilarnici, svega 65 decibela pri maksimalnoj brzini.

- Brodovi su opremljeni najsuvremenijom navigacijskom i komunikacijskom opremom, od koje se može izdvojiti FLIR termalna kamera vrhunskih karakteristika. Termalna kamera može detektirati čovjeka na udaljenosti 5.000 metara, a čamac na dvostruko većoj udaljenosti, rekao je tehnički direktor Tehnomonta Niko Skala.

Zbog relativno velike maksimalne brzine, brodovi su izgrađeni kompletno od aluminija te su opremljeni vrlo laganim materijalima. Uz navedeno, brodovi imaju sustrujna kormila te silikonski anti-vegetativni premaz na podvodnom dijelu kako bi brzina bila osigurana. 

- Odrađene su probne vožnje, sve reference zadovoljavaju, brodovi imaju radnu brzinu od 27 čvorova, ali mogu potegnuti i do zahtjevne brzine od 34 čvora, pa čak i brže. Mi kao brodogradilište imamo punu zaposlenost od kraja godine, moramo isporučiti dva vatrogasna broda za Grčku, a pregovaramo s još dva naručitelja, poručila je Deranja.

Istarski župan Boris Miletić, čestitajući Tehnomontu, kazao da je to veliki poslovni rezultat ne samo za tu tvrtku već i za cjelokupnu hrvatsku brodogradnju.

- Vidimo da imamo ljude koji znaju, mogu i koji su ispunili sve uvjete koji su bili predviđeni natječajem od čega im od srca čestitam. Volim uvijek istaknuti da Hrvatska ima tradiciju brodogradnje i da je možda u zadnje vrijeme Europa jedan dio velike brodogradnje prepustila Dalekom Istoku, ali što se tiče specifičnih brodova, poput ovih patrolnih, brzih brodova, ponovio bih da znanja i iskustva imamo, te da je to, kako vidimo i na ovom primjeru Tehnomonta, odlična poslovna prilika koju treba što više koristiti, zaključio župan Miletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!