Zelenski traži da EU odluči o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom

09.05.2023.

Zadnja izmjena 17:06

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Von der Leyen i Zelenski

Von der Leyen i Zelenski

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Predsjednik Volodimir Zelenski je u utorak zatražio od Europske unije da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom, nakon što jeu Kijevu ugostio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

Ursula von der Leyen doputovala je u utorak u Kijev u simboličan posjet na Dan Europe kako bi iskazala punu potporu Ukrajini.

- Odavno je došlo vrijeme da se makne ta umjetna politička nesigurnost u odnosima između Ukrajine i EU-a. Došao je trenutak da se donese pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s von der Leyen.

Također je od EU-a zatražio da ubrza isporuku oružja i streljiva te da ukine trgovinska ograničenja na ukrajinski izvoz žita koja su Ukrajini nametnuli njezini istočnoeuropski susjedi, poručivši da su ograničenja ''apsolutno neprihvatljiva i okrutna'' te da Kijev očekuje ''snažne odluke'' Europe da ih ukine.

Šefici EK-a je objasnio da restrikcije na ukrajinski izvoz samo dodatno osnažuju kapacitete ruskog agresora.

Ograničenja je ocijenio kao ''oštra i protekcionistička'' i rekao da idu na ruku Rusiji.

 Von der Leyen: Kijev je srce današnjih europskih vrijednosti


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je poduprla odluku Kijeva da umjesto 8. svibnja Dan Europe Ukrajina slavi dan poslije, 9. svibnja, kao i Europska unija. Idući mjesec bit će godina dana otkako je Ukrajina dobila status kandidata, no početak pregovora o članstvu zasad se još ne nazire, što izaziva frustracije nestrpljivog Kijeva.

- Kijev, kao glavni grad Ukrajine, srce je današnjih europskih vrijednosti. Ukrajina je na prvoj liniji obrane svega što mi Europljani cijenimo - naše slobode, demokracije, slobode mišljenja i govora. Hrabro se bori za europske ideale koje danas slavimo. Agresor je dramatično podbacio. Ukrajina je odoljela napadu i uspješno uzvraća. A zašto? Prije svega zato što kao slobodno društvo Ukrajina može računati na neizmjernu hrabrost svojih milijuna žena i muškaraca koji se bore za naše europske vrijednosti, rekla je čelnica Europske komisije.

video thumb

- Zahvalio sam Ursuli na spremnosti Europske unije da Ukrajini osigura prijeko potrebno streljivo, milijun topničkih granata. Razgovarali smo o ključnim pitanjima, brzini nabave i isporuke tog streljiva jer ono je već sada potrebno na bojištu. Rusi nisu uspjeli zauzeti Bahmut. To je bila posljednja važna vojna operacija koju su htjeli završiti do 9. svibnja. Nažalost, taj grad više ne postoji. Sve je potpuno uništeno, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

video thumb

Europska komisija prošli utorak je privremeno, do 5. lipnja, zabranila uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u pet zemalja članica EU-a, s tim da će ti proizvodi i dalje moći prolaziti preko tih zemalja i biti u slobodnom prometu u svim drugim članicama te ići dalje u izvoz.

Komisija navodi da je riječ o "privremenoj, preventivnoj mjeri", koja je nužna s obzirom na iznimne okolnosti ozbiljnih logističkih uskih grla u pet država članica - Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Zelenski se obrušio na tih pet zemalja rekavši da je taj potez "u vrijeme rata razočaravajući".

Von der Leyen je ocijenila situaciju "teškom" i dodala da je prioritet da se tranzit žitarica iz Ukrajine prema EU odvija transparentno i po što je moguće nižoj cijeni.

Što se tiče topničkog streljiva, Zelenskij je zahvalio von der Leyen na odluci da će Europska unija u idućih 12 mjeseci Ukrajinu opskrbiti s milijun granata, ali traži da se streljivo isporuči brže od najavljenog.

- Već su nam sada potrebne na bojišnici, rekao je Zelenski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!