Scholz: Potrebna je geopolitička i proširena Europska unija

09.05.2023.

11:22

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Olaf Scholz prilikom govora u Europskom parlamentu u Strazburu

Olaf Scholz prilikom govora u Europskom parlamentu u Strazburu

Foto: Johanna Geron / Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz snažno se u utorak u Strasbourgu zauzeo za proširenje i stvaranje geopolitičke Unije okrenute budućnosti.


- Europska unija se mora promijeniti. Potrebna nam je gepolitička Europska unija, proširena i reformirana i okrenuta budućnosti, rekao je Olaf Scholz u svom govoru zastupncima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Rekao je da je važna odluka u oblikovanju geopolitičke Europe donesena prošle godine dodjelom kandidatskog statusa za nekoliko zemalja, a s nekima su otvoreni pristupni pregovori.

- Mi smo građanima država zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i u perspektivi Gruzije rekli: vi pripadate nama, želimo da postanete dio naše Europske unije, rekao je Scholz.

Dodao je da tu nije riječ o altruizmu, nego da za to postoje ekonomski razlozi i da se tu radi o vjerodostojnosti EU-a.

Istaknuo je da su tu radi i o miru u Europu nakon prekretnice koju predstavlja ruski napad na Ukrajinu. Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su data prije svega zemljama zapadnog Balkana, kojima je europska perspektiva obećana prije 20 godina.

Za uspjeh politike proširenja potrebna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i nastavak provedbe reformi u kandidatskim zemaljama, rekao je.

Multipolarni poredak


Njemački kancelar zagovora multipolarni poredak u kojem će Europa biti dobro mjesto za život, ravnopravna s ostalim regijama i zemljama u svijetu.

Kaže da Europa ima globalnu odgovornost i da se njezino blagostanje ne može odvojiti od situacije u ostatku svijeta.Scholz je rekao da treba jačati europsku obrambenu industriju, suradnju u području zračne obrane, provedbu Strateškog kompasa, tješnju suradnju između EU-a i NATO-a. Scholz se zauzeo za jačanje transatlantskog saveza na partnerskim osnovama.

Njemački kancelar zagovora nastavak potpore Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije i pomoć EU-a za poslijeratnu obnovu te zemlje.

Što se tiče odnosa s Kinom, koju EU definira kao partnera i sistemskog suparnika, Scholz je rekao da podržava pristup predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je rekla da je potrebno smanjiti rizik od ovisnosti o Kini, a ne odvajanje od Kine.

Što više mi ulažamo u našu sigurnost i obranu, civilnu otpornost, tehnološku suverenost, pouzdane opskrbne lance u našu neovisnost u pogledu kritičnih sirovina, to smo bolji saveznici našim transatlantskim prijateljima

Olaf Scholz

Novi odnos s "globalnim jugom"


Zauzeo se za partnerske odnose sa zemljama globalnog juga, da su njihove brige i legitimni interesi ozbiljno uzmu u obzir.

- Zato je važno da Europa pokaže solidarnost i pomogne u borbi protiv siromoštva, za sigurnost hrane i održi obećanja koja je dala u pogledu zaštite klime, rekao je Scholz.

Rekao je da je potrebno zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike, s s Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i u perspektivi s mnogo drugih država.

- Ima puno smisla brzo zaključiti nove sporazume o slobodnoj trgovini s Mercosurom, Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i dugoročno gledano s mnogim drugim zemljama, rekao je Scholz.

Europa se mora okrenuti svijetu. Ako nastavimo s besplodnim pregovorima o novim sporazumima o slobodnoj trgovini u godinama koje dolaze, drugi će diktirati pravila, s nižim ekološkim i društvenim standardima

Olaf Scholz

Eurozastupnici kritizirali Scholza zbog Ukrajine


Zastupnici Europskog parlamenta u utorak su kritizirali politiku njemačkog kancelara Olafa Scholza i njegove vlade prema Ukrajini tvrdeći da je reagirala prekasno na rat u toj zemlji.

U raspravi nakon Scholzovog govora u Europskom parlamentu u Strasbourgu, Manfred Weber, čelnik Europske pučke stranke u tom tijelu, kritizirao je vladu njemačkog kancelara kazavši da djeluje kao da ne vjeruje u pobjedu Ukrajine u borbi protiv ruske agresije.

Bavarac je u svom govoru naglasio da EPP traži reviziju europskih ugovora kako bi EU bio spreman na desetljeća koja dolaze te je iskazao zahvalnost na proeuropski stav demokratskih stranaka u Njemačkoj.

Predstavnica zelenih Terry Reintke kritizirala je Scholza jer nije učio iz grešaka svoje stranke po pitanju Rusije. Time se referirala na Gerharda Schroedera, socijaldemokratskog kancelara od 1998. do 2005. koji odbija osuditi ruskog predsjednika Vladimira Putina, još uvijek ga nazivajući bliskim osobnim prijateljem. Njemački i svjetski mediji pisali su i o povezanosti članova vrha SPD-a s ruskim interesima. 


Mnoge odluke vaše vlade došle su prekasno i s premalo ambicija

Manfred Weber

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!