19:39 / 05.11.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Europa, ponovno žarište pandemije koronavirusa

Diljem Europe broj slučajeva zaraze koronavirusom neumoljivo raste

Diljem Europe broj slučajeva zaraze koronavirusom neumoljivo raste

Foto: - / Pixabay

Britanski znanstvenici otkrili su gen koji udvostručuje rizik od smrtnog ishoda u oboljelih od COVID-a. Uz nove uvide o razlozima zbog kojih su neki ljudi podložniji ovoj bolesti od ostalih - ovo bi saznanje moglo omogućiti personalizirani pristup liječenju. Antivirusni lijekovi čine dodatak cjepivima. Pfizerovi prvi rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da je njihov eksperimentalni lijek djelotvoran 89 posto u prevenciji rizika od hospitalizacije i smrtnog ishoda. Europa je pak ponovno žarište pandemije. 

Diljem Europe broj slučajeva zaraze koronavirusom neumoljivo raste, cijepljenje posljednjih mjeseci usporava.

- U Europi, u kojoj je u posljednja četiri tjedna broj slučajeva porastao za 55 posto, cjepiva ima dovoljno, rekla je epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije Maria Van Kerkhove.

Razlike u procijepljenosti između Istočne i Zapadne Europe su velike. Iako u objema raste broj novih slučajeva, na Zapadu su potreba za hospitalizacijom i učestalost smrtnih slučajeva manje u odnosu na zemlje Istoka. U Sloveniji je epidemiološka situacija sve teža.

- Imamo dovoljno cjepiva, ali za primanje prve doze malo je zainteresiranih. U regionalnim bolnicama u listopadu je prvom dozom cijepljeno samo između 200 i 280 ljudi, poručio je regionalni zapovjednik civilne zaštite Slovenije Sandi Curk.

U Slovačkoj koja ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti u Europskoj uniji dosad najviše novih slučajeva u jednom danu. U Njemačkoj drugi dan zaredom najveći porast broja zaraženih od početka pandemije.

- Primjena booster doze nakon šest mjeseci treba postati pravilo, a ne iznimka, posebno za starije, zdravstveno ugrožene i medicinsko osoblje, kazao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Austrija se prema broju novozaraženih danas približila prošlogodišnjem rekordu. U Beču nove mjere - u restorane i frizerske salone mogu samo cijepljeni i oni koji su nedavno preboljeli Covid. Negativan test više nije dovoljan.

- Glupost. Ako su političari prevelike kukavice da uvedu obvezno cijepljenje, ne trebaju problem prebacivati na ugostitelje, istaknuo je ugostitelj iz Beča Franz Buchecker.

Nove mjere u Češkoj i Srbiji. U Bosni i Hercegovini liječnici se pripremaju za novi val epidemije.

- Posljednjih dana primjećujemo pogoršanje epidemiološke situacije. Povećava se broj hospitalizacija, naglasio je voditelj COVID odjela Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske Danijel Đokić.

U proteklom tjednu u Mađarskoj se broj dnevnih infekcija udvostručio, najveći porast broja smrtnih slučajeva imaju Rusija i Ukrajina. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!