Polić u Dnevniku: Bit će potrebne dodatne mjere, brojke će iduća dva tjedna rasti

05.11.2021.

19:28

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Bojan Polić

Bojan Polić

Foto: HTV / HRT

Ovoga petka opet je srušen rekord vezano uz broj zaraženih u jednom danu, a postavlja se pitanje što možemo očekivati u sljedećim danima i tjednima.

- Nažalost, epidemija je izmakla kontroli. Posljedice našeg relaksiranog ulaska u jesen i relativno blagih epidemioloških mjera, njihovo nepoštivanje, a i zaraznija delta varijanta virusa su nas doveli u ovu situaciju. Ove mjere nove mislim da će pomoći, ali bojim se da one neće biti dovoljne da bi se ovaj val epidemije smirio. Bit će potrebne dodatne mjere, ali mislim da će brojke u iduća dva tjedna još rasti, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci Bojan Polić.

"Na zapadu nema porasta umrlih i hospitaliziranih"

Što se tiče odluke o proširenju, što se tiče potrebe za Covid potvrdama, Polić smatra da je trebalo zahvatiti sve javne prostore.

- Trebalo je obuhvatiti kafiće, restorane, teretane. Kao što je naprimjer u Italiji, Austriji ili Njemačkoj gdje su one potrebne za ulazak u bilo koji javni prostor. Covid potvrde imaju dva efekta. Jedan je da se ljudi u zatvorenom prostoru osjećaju sigurnije i da se smanji transmisija virusa, a s druge strane da potiče cijepljenje onih koji još nisu cijepljeni. Čini mi se da ovim mjerama to do kraja nije postignuto.

Govoreći o procijepljenosti u Hrvatskoj, Polić ističe da s ovim brojem cijepljenih (nešto više od 50% stanovništva) ne možemo pobijediti epidemiju.

- To su pokazala iskustva iz zapadnih zemalja. Na zapadu, Portugal primjerice ima 93% cijepljenih, Danska 88, a Švedska ili Norveška imaju preko 80%, tamo je epidemija u porastu, ali nemate značajni porast umrlih i hospitaliziranih. Tu je na neki način epidemija pod kontrolom. S druge strane, Bugarska i Rumunjska gdje je procijepljenost 25 odnosno 35%, tamo imamo kaos u zdravstvenom sustavu. Vidimo da Rumunjska izvaža pacijente u Mađarsku i pokazuje se da je loše što nisu dovoljno procijepljeni, ističe.

"Uvesti Covid potvrde u školskom sustavu"

Što se tiče uvođenja obveznih Covid potvrdi u školskom sustavu, Polić ističe da u javnim prostorima, što su i škole, treba uvesti potvrde.

- Time se ipak potiču nastavnici da se cijepe. Trebalo bi vidjeti što s djecom. Trebalo bi potvrde uvesti barem za zaposlene u školskom sustavu.

Govoreći o trudnicama koje su završile na respiratorima, nažalost bilo je i smrtnih ishoda, Polić ističe da bi se isto trebale cijepiti.

- One su ugrožene, vidjeli smo nemile slučajeve, mislim da bi ih mogli vidjeti još. Preporučujem da se cijepe. To su pokazale epidemiološke analize trudnica u SAD-u, pokazalo se da one koje su cijepljene, a nisu znale da su trudne, da su iznijele trudnoću bez problema i da nije bilo nikakvih komplikacija, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!