Europol: 49 osoba uhićeno u razbijanju narkokartela

28.11.2022.

12:12

Autor: P.F./Hina/HRT

Droga

Droga

Foto: Ilustracija / Pixabay

Europska policijska agencija Europol priopćila je da je pomogla u koordinaciji razbijanja kartela kojim se upravlja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koji se vjeruje da kontrolira do trećine europske trgovine kokainom.

Europol je objavio snimku o akciji  "Desert Light" ("Pustinjska svjetlost") koja je planirana dvije godine.

Policija je uhitila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. studenoga, objavila je agencija.

Razbijanje tog "superkartela", koje je uključivalo jednu iznimno veliku "ribu" iz Nizozemske sa sjedištem u Dubaiju, uglavnom je bilo usmjereno na kokain koji dolazi iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen.

- Šefovi narkoorganizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao "superkartel" koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Europi, ističu iz Europola.

- Razmjer uvoza kokaina u Europu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenika bio je golem, stoji u priopćenju Europola, dodajući da je tijekom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge.

Operacija za koordinaciju racija nazvana je "Desert Light" ("Pustinjska svjetlost") i planirana je dvije godine.

Iznimno velika "riba"

Europol je priopćio da je Dubai uhitio dvojicu važnih osumnjičenika koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Nizozemskom i još dvojicu sa Španjolskom. 

Deset osoba uhićeno je u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španjolskoj. Još 14 osoba uhićeno je 2021. u Nizozemskoj u sklopu iste operacije, priopćila je organizacija sa sjedištem u Haagu.

Uhićenja su posljednja u nizu koja su slijedila nakon policijskog hakiranja sofisticiranih šifriranih telefona kojima su se koristile mreže organiziranog kriminala prošle godine, priopćio je Europol.

Policija je prošle godine ukinula telefonsku platformu SKY ECC, nakon što ju je dugo potajno upotrebljavala za prisluškivanje onoga što je navodno bila sigurna komunikacija između trgovaca drogom.

Nizozemski tužitelji rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom, koji je pritvoren zbog navodnog uvoza tisuća kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021.

- Riječ je o teškim kaznenim djelima koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antwerpena i Rotterdama, priopćilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Drugi je 40-godišnjak koji ima državljanstva Nizozemske i BiH, navodi se.

- Jedan od nizozemskih osumnjičenika je iznimno velika "riba", rekao je za AFP izvor iz Europola koji je želio ostati anoniman.

Nizozemski osumnjičenici navodno su bili povezani s Ridouanom Taghijem, koji je uhićen u Dubaiju 2019. i sada mu se sudi u Nizozemskoj, rekao je izvor.

Taghi je optužen za vođenje velike skupine za krijumčarenje kokaina sa sjedištem u Amsterdamu i suočava se s optužbama koje uključuju i ubojstvo.

Španjolska policija priopćila je da je ukupno 13 osoba uhićeno u Barceloni, Madridu i Malagi 8. studenoga nakon što je 698 kilograma kokaina pronađeno u kontejneru u luci u Valenciji.

Šef operacije krijumčarenja, britanski državljanin, pobjegao je u Dubai nakon pokušaja uhićenja u Španjolskoj i odande je nastavio upravljati operacijama, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!