14:21 / 05.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Europska komisija najavila pomoć ukrajinskim izbjeglicama i prognanicima

Ursula von der Leyen i Andrzej Duda na donatorskoj konferenciji u Varšavi

Ursula von der Leyen i Andrzej Duda na donatorskoj konferenciji u Varšavi

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Europska komisija je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi najavila paket pomoći vrijedan 200 milijuna eura za ukrajinske izbjeglice i prognanike.

- Danas smo se okupili s jasnim ciljem: podržati hrabri ukrajinski narod, koji se bori protiv agresora i za svoju slobodu, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.


U ime Komisije obećala je 200 milijuna eura pomoći.


- Znamo da će trebati još i mi ćemo nastaviti pomagati Ukrajini, dodala je predsjednica Komisije.


Prošli je mjesec na donatorskoj konferenciji za Ukrajince unutar i izvan zemlje obećana pomoć dosegnula iznos od 9,1 milijardu eura.


Oko osam milijuna ljudi, od kojih su dvije trećine djeca, prognano je unutar Ukrajine od početka ruske agresije, a više od 5,3 milijuna Ukrajinaca našlo je utočište u državama članicama EU-u i susjednim zemljama.


Na donatorskoj konferenciji u Varšavi sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. U prigodnom obraćanju istaknuo je da Hrvatska stoji uz Ukrajinu, i stajat će uz nju koliko god bude potrebno pomagat će na razne načine borbi ukrajinskog naroda za slobodu. 


Vlada RH u srijedu je donijela odluku o pomoći od četiri milijuna eura te donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki vrijedne milijun eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!