Premijer Andrej Plenković na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu

05.05.2022.

10:41

Autor: HRT

Andrej Penković i Ursula von der Leyen

Andrej Penković i Ursula von der Leyen

Foto: Twitter / @AndrejPlenkovic

Varšava je domaćin donatorske konferencije za Ukrajinu, koju organiziraju Poljska i Švedska, a sudjeluje i Hrvatska. U Varšavi je i premijer Andrej Plenković koji je u održaoi prigodno obraćanje, a imao je i niz bilateralnih susreta. Uz premijera Plenkovića u Varšavi je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Sudionicima konferencije putem videoveze obratio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.   

Iz poljskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak su rekli kako se na konferenciji na kojoj će čelnici država sudjelovati i virtualno očekuje dolazak najmanje desetak izaslanstava. Virtualno im se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a u poljsku prijestolnicu stigla je i ukrajinska delegacija. Na prošloj donatorskoj konferenciji, održanoj početkom travnja u organizaciji Europske komisije, kanadske vlade i organizacije Global Citizens, u Varšavi je prikupljeno više od 10 milijuna eura.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je uime Komisije još 200 milijuna eura za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i prognanicima.     

Hrvatska stoji uz Ukrajinu i stajat će koliko god bude potrebno 


- Svi smo u Varšavu došli kao prijatelji, kao premijeri, ministri, dužnosnici, koji žele iskazati solidarnost Ukrajini u trenutku kad ruska agresija nije udarila samo na ukrajinske žene, djecu, starce, civile ili vojnike, ukrajinske kuće i infrastrukturu, nego je udarila na ukrajinski identitet i ukrajinsku slobodu. A to je ključ za razumijevanje koliko je stajala ruska agresija, stajala je boli za gotovo 13 milijuna koji su u tako kratkom vremenu morali napustiti svoje domove, za gotovo šest milijuna onih koji su napustili Ukrajinu, stajala je uništavajućeg razaranja zemlje kojoj će trebati godine da se oporavi, rekao je premijer Andrej Plenković u prigodnom obraćanju na konferenciji u Varšavi.   


- Hrvatska zna što to znači biti žrtva agresije i zato smo ovdje s vama i mi ćemo ostati uz vas koliko god to bude potrebno, poručio je hrvatski premijer. 


Plenković je ponovio da će Hrvatska danas dati još pet milijuna eura kako bi poduprla ovu donatorsku konferenciju. 


- To je samo dio našeg doprinosa, naše sustavne političke, diplomatske, humanitarne, tehničke, vojne pomoći koju ćemo vam dati. Hrvatska stoji uz Ukrajinu i stajat ćemo uz nju koliko to bude potrebno. 

Hrvatska vlada je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici odlučila o četiri milijuna eura humanitarne pomoći Ukrajini. Uz Vladu pomoći će i hrvatske tvrtke koje su donirale lijekove i vodu, u vrijednosti od milijun eura.

- Svi mi prihvaćamo ukrajinske izbjeglice, jako poštujemo države koje su neposredno susjedne zemlje i prve u tome. Hrvatska će nastaviti to činiti, pomagati Ukrajini politički, diplomatski. U obnovi Ukrajine, kad vidimo magnitudu i volumen razaranja, bit će to veoma skup proces. Zahtijeva uključenje i prikupljanje potpore i drugih država i međunarodnih organizacija, izjavio je premijer Andrej Plenković na donatorskoj konferenciji u Varšavi.

Premijer se u Varšavi susreo s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen s kojom je raspravljao o naporima za postizanje veće energetske neovisnosti te o idućim koracima za članstvo Hrvatske u Schengenu Eurozoni. Raspravili su i situaciju u BiH nakon raspisivanja Općih izbora te zaključili da je za postizanje političkog konsenzusa u BiH potreban  dodatan angažman EU-a. Premjer je razgovarao i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!