U Varšavi prikupljeno najmanje 6,5 milijardi dolara za Ukrajinu

05.05.2022.

13:26

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zelenski se obratio donatorskoj konferenciji za Ukrajinu

Zelenski se obratio donatorskoj konferenciji za Ukrajinu

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

U Varšavi je održana donatorska konferencija za Ukrajinu, na kojoj su sudjelovali najviši predstavnici europskih institucija te više predsjednika država ili vlada, među njima i premijer Andrej Plenković. Videolinkom uključio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i istaknuo da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet na putu prema pobjedi.


Iz Varšave se za središnji Dnevnik javio reporter Gordan Žvanović.

- Sudionici konferencije izrazili su solidarnost s ukrajinskim narodom, još jednom snažno osudili brutalnu rusku agresiju i što je najvažnije prikupili 6,5 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu. Hrvatska će donirati 5 milijuna eura, 4 milijuna će donirati Vlada, a hrvatske tvrtke donirati će vodu i lijekove u vrijednosti milijun eura. Prema podacima UN-a gotovo 13 milijuna Ukrajinaca treba hitnu humanitarnu pomoć koja uključuje hranu, lijekove i smještaj. Sudionicima konferencije obratio se ukrajinski predsjednik Zelenski koji je rekao kako je potrebno osigurati i novac za obnovu Ukrajine kako bi se milijuni izbjeglica nakon završetka rata mogli vratiti svojim kućama. Pomoć u obnovi zemlje obećao je predsjednik EP-a Charles Michel kao i pomoć Ukrajini u pripremi za njezinu europsku budućnost. Premijer Plenković u obraćanju je rekao da naša zemlja dobro zna što to znači biti žrtvom agresije i zato snažno stoji uz Ukrajinu, rekao je Žvanović.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi za Ukrajinu je prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara.

Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obrativši se donatorskoj konferenciji europskih država u Varšavi za ratom pogođenu Ukrajinu, zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći.

Volodimir Zelenski je na skupu u organizaciji Poljske i Švedske izjavio da se rat u Ukrajini ne odlučuje samo na bojištu, nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji, kako je rekao, normalnog života za ukrajinske građane.

- Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobjeđuje i zato je ova konferencija važna, rekao je Zelenski u obraćanju putem videoveze iz Kijeva.

Istaknuo je da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet na putu prema pobjedi. 

Na skupu na kojem sudjeluju i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Zelenski je ponovio da Ukrajina mora po ubrzanom postupku dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. 

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, koji je prisutan na konferenciji u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobjedu trebaju četiri stvari -  oružje, sankcije, sredstva i europska perspektiva.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu genocidnim ratom. Naglasio je kako će se učiniti sve da se e zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobjeda.

Iznio je podatak da Ukrajini treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva tri tisuće, zbog čega su nužne ovakve donatorske konferencije.

- Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, neovisnost i slobodu, nego i našu. Nastavit ćemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit ćete ovaj rat, poručio je Ukrajincima poljski premijer.


Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da Hrvati i te kako dobro znaju kroz kakve patnje proteklih mjeseci prolazi ukrajinski narod.

- Hrvatska zna što to znači biti žrtva agresije, zato smo ovdje s vama i ostat ćemo uz vas koliko god to bude potrebno, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Predsjednik Europskog vijeća poručio je da ujedinjena Europa u ovom trenutku mora brzo djelovati kako bi Ukrajina dobila svu nužno potrebnu financijsku i humanitarnu pomoć.

- Naši će se napori solidarnosti usredotočiti na tri ključna područja - humanitarnu potporu, kratkoročne intervencije za poterbe likvidnosti te na obnovu i rekonstrukciju. Moramo brzo djelovati jer ćemo samo tako ublažiti patnje kroz koje prolazi ukrajinski narod, rekao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Premijer Plenković ujedno je poručio da je uz sve strahote i patnje koje proživljavaju Ukrajinci, ruska invazija prouzročila i neviđena infrastrukturna razaranja te da će obnova zemlja biti skupa i dugotrajna.

- Hrvatski doprinos je bio primjeren i našoj ekonomskoj snazi i onome što možemo učiniti. Mi smo Ukrajinu podržali i politički i diplomatski i humanitarno i tehnički i drugim oblicima pomoći i to ćemo činiti i dalje, rekao je Plenković.

U sklopu donatorske konferencije dužnosnici Europske komisije poručili su kako je Unija osigurala i dodatnih 200 milijuna eura pomoći za raseljene osobe u ratom poharanoj Ukrajini.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!