EU ograničio cijenu plina na 180 €/MWh, Rusija negoduje

19.12.2022.

Zadnja izmjena 19:43

Autor: P.F/Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alba_alioth / Shutterstock

Posljedica rata u Ukrajini skokovit je rast cijene plina. Napokon je postignut europski dogovor o njezinu ograničavanju radi zaštite građana i gospodarstava koja klize u recesiju.

Ministri energetike država članica dogovorili su se da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno.

Protiv toga 'plafona' bila je jedino Mađarska, Austrija i Nizozemska bile su suzdržane, a Njemačka je podržala odluku. Sve te zemlje prije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničavanju cijena.

Za odluku ne treba imati konsenzus nego je dovoljna kvalificirana većina, što znači da je treba podržati 55% država članica, to jest njih 15, koje čine najmanje 65% ukupnog stanovništva Unije.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine.

Njemačka je na kraju pristala podržati, ali i dala izjavu u kojoj navodi da ne želi narušiti europsko jedinstvo.

Njemačka ostaje kritična prema uvođenju gornje granice cijene plina. No, bilo bi još kritičnije da Europska unija danas ne djeluje jedinstveno. U tom smislu podržavamo mehanizam korekcije tržišta iz političkih razloga. Međutim, različiti kontrolni mehanizmi morali bi se pažljivo primjenjivati i morali bi ih se pridržavati, kaže se u njemačkoj izjavi.

Kremlj smatra neprihvatljivim ograničenje cijene plina

Kremlj je ocijenio neprihvatljivom odluku EU-a o ograničenju cijene plina.

- To je kršenje tržišnog procesa formiranja cijena, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenijele su ruske novinske agencije.

Svaka referenca na ograničenje cijena je neprihvatljiva, naglasio je. 

O europskom dogovoru o ograničavanju cijene plina radi zaštite građana i gospodarstava koja klize u recesiju iz Bruxellesa je u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila novinarka Jasna Paro.

video thumb

- Uspjeli smo postići važan sporazum koji će građane zaštititi od vrtoglavog skoka cijena energenata. Postavit ćemo realan i učinkovit mehanizam koji uključuje mjere koje će nas zaštititi od rizika u opskrbi i financijskoj stabilnosti tržišta. Još jednom dokazali smo da je Europska unija jedinstvena i da nikom nećemo dopustiti da energiju iskoristi kao oružje, rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Dogovor o ograničenju cijena plina u EU-u trebao bi pomoći građanima i gospodarstvu kako se ne bi ponovile situacije iz kolovoza 2022. kada je cijena dosezala i do 350 eura za megavat sat, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

- Zadovoljni smo postignutim dogovorom i vjerujem da ćemo na ovaj način pomoći građanima i gospodarstvu da se limitiraju cijene, dodao je nakon sastanka.

Na sastanku ministar pod točkom razno, a na zahtjev Mađarske, bilo je govora o kapacitetima naftovoda JANAF. Evo što je o tome rekao ministar Filipović.

- Trenutačni kapacitet Janafa je 11,4 milijuna tona nafte, a rafinerije u Mađarskoj u Százhalombatti je 8,1 milijun tona. Prema tome mi smo tu spremni biti partner i osigurati dovoljne količine nafte Mađarskoj i Slovačkoj. Tu smo, s time da treba poštovati "level playing field", osigurati jednu razinu konkurencije koja je poštena među svim državama članicama jer svi znamo da Mađarska naftu dobavlja preko Družbe, i količinski i cjenovno povoljnije nego preko drugih pravaca, istaknuo je.

video thumb

Ministri energetike na svom prošlotjednom sastanku nisu se uspjeli dogovoriti o ograničenju cijena plina jer je za većinu država članica bio neprihvatljiv prijedlog Komisije u kojem je previsoko postavljena gornja granica cijene plina. Europska komisija potkraj studenoga predložila je uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavatsatu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Češko je predsjedništvo došlo je na sastanak s novim prijedlogom po kojem bi se mehanizam aktivirao kada cijena plina dosegne 188 eura za megavatsat u razdoblju od tri dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!