Francuska će pojačati kontrolu putnika iz Ujedinjenog Kraljevstva

11:00 / 16.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Granični prijelaz u Calaisu, Francuska

Granični prijelaz u Calaisu, Francuska

Foto: Solar Eclipse / Shutterstock

Francuska će pojačati kontrole putnika koji stižu iz Britanije nakon porasta broja zaraženih novom omikron varijantom koronavirusa, najavila je vlada u četvrtak.

Smanjit će se valjanost antigenskog i PCR testa s 48 na 24 sata te će se ograničiti razlozi putovanja iz Britanije u Francusku.

- Uvest ćemo kontrolu ... strožu od trenutne, rekao je vladin glasnogovornik Gabriel Attal za televiziju BFM.

- Bit će ograničena turistička i poslovna putovanja za ljude koji nisu francuski državljani niti Europljani i za one koji nemaju boravište u Francuskoj, rekao je.

Putnici koji u Francusku stignu iz Britanije morat će sedam dana ostati u samoizolaciji, a izolacija se može ukinuti nakon 48 sati pokaže li test u Francuskoj negativan rezultat.

Ta su se ograničenja dosad primjenjivala samo na necijepljene putnike iz Britanije.

- Naš je cilj što više ograničiti širenje omikrona u zemlji, rekao je Attal te dodao da je zasad potvrđeno 240 slučajeva omikrona u Francuskoj.

Prema zadnjim podacima u srijedu dnevni broj zaraženih covidom-19 na najvišoj je razini u Ujedinjenom Kraljevstvu od početka pandemije, s više od 78.000 prijavljenih slučajeva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!