11:49 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Von der Leyen: Omikron bi do polovine siječnja mogao biti dominantan u EU-u

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Julien Warnand/Pool / REUTERS

Nova varijanta koronavirusa, omikron, mogla bi postati dominantna u Europi do polovine siječnja, upozorila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dodajući da sada ima dovoljno cjepiva za sve Europljane.

S obzirom na brzo širenje slučajeva zaraze omikron-varijantom, "znanost nam kaže da možemo očekivati da omikron postane dominantna varijanta u Europi do polovine siječnja", rekla je von der Leyen pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da se ta varijanta širi "brzinom koju još nismo vidjeli ni s jednom drugom varijantom", pozivajući da se koriste sva sredstva protiv COVID-a kako bi se izbjeglo da zdravstveni sustavi u europskim zemljama budu brzo pod prevelikim, posebno s približavanjem Božića i Nove godine.

- Ali tijekom protekle godine marljivo smo radili i postigli mnogo toga. I stoga je Europa sada u boljoj poziciji za borbu s virusom, rekla je, uoči samita europskih čelnika u Bruxellesu.

- U prvom redu, sada imamo dovoljno doza cjepiva za svakog Europljana, naglasila je Ursula von der Leyen, podsjetivši da je 66,6 posto populacije EU-a primilo dvije doze cjepiva protiv COVID-a i da je trenutačno treća doza "najbolja zaštita protiv nove varijante".

- Sada je najvažnije povećati broj cijepljenih osoba u Europi što je brže moguće" jer će se "cijena koju ćemo platiti ako ljudi nisu cijepljeni i dalje povećavati, posebno s dolaskom blagdana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!