12:18 / 15.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Italija od četvrtka postrožuje uvjete ulaska u zemlju za europske putnike

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

 Italija je objavila da od četvrtka postrožuje uvjete ulaska u zemlju za putnike s područja Europske unije, uvođenjem obaveznog negativnog testa na COVID-19 za sve i karantene u trajanju od pet dana za necijepljene.


- Odluka, koju je u utorak navečer potpisao ministar zdravstva Roberto Speranza, "propisuje obvezno predočenje negativnog testa za sve dolaske iz zemalja Europske unije, rekao je glasnogovornik.


Dosad su građani EU-a mogli ući u Italiju s potvrdom o potpunom cijepljenju, o preboljenju COVID-a ili negativnim testom.


Necijepljeni će po dolasku morati proći petodnevnu karantenu, uz negativan test. Oni koji dolaze izvan EU već otprije moraju u karantenu.


Ove nove mjere, koje će biti na snazi od 16. prosinca do 31. siječnja, dolaze u vrijeme kada se Europa suočava s novim valom COVID-19, obilježenim brzim širenjem omikron varijante.


Prema prvim studijama, ta bi varijanta mogla biti otpornija na cjepiva i zaraznija od delte, koja trenutno predstavlja većinu slučajeva koronavirusa u svijetu.


Italija, koja je platila visoku cijenu s više od 133.000 mrtvih od početka pandemije, zabilježila je u utorak više od 20.000 novih slučajeva i 120 smrtnih slučajeva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!