Francuska spremna platiti 9,7 mlrd eura za kontrolu nad energetskom kompanijom

19.07.2022.

10:49

Autor: HRT/D.M./Hina

Dalekovod, ilustracija

Dalekovod, ilustracija

Foto: Wang An Qi / Shuttterstock

Francuska vlada ponudila je 12 eura po dionici za preuzimanje pune kontrole nad energetskom tvrtkom EDF, poručivši da je spremna platiti 9,7 milijardi eura za odriješene ruke u upravljanju u razdoblju energetske krize u Europi.

Ponuđena cijena viša je za 53 posto od cijene EDF-ove dionice na zatvaranju tržišta 5. srpnja, dan prije nego što je vlada objavila da planira u potpunosti nacionalizirati najvećeg europskog operatora nuklearne energije, navelo je u utorak ministarstvo financija.

Trgovina EDF-ovim dionicama obustavljena je prošlog tjedna na zahtjev kompanije u očekivanju pojedinosti vladinog plana nacionalizacije. Ministarstvo financija priopćilo je danas da će burzovnom regulatoru dostaviti ponudu za otkup dionica do početka rujna i da ih planira isključiti iz burzovne kotacije.

- Ta će nam investicija omogućiti golema ulaganja u nuklearnu energiju, rekao je nakon objave ministar za proračun Gabriel Attal za francusku postaju info radio.

Država trenutno drži 84-postotni udio u proizvođaču struje koji muku muči s problemima u isporuci struje, kašnjenjem radova i probijanjem financijske konstrukcije u gradnji novih reaktora i dotrajalim pogonima 'starih' nuklearnih elektrana. Dodatni problem predstavlja im vladina uredba da konkurenciji moraju prodavati struju po sniženim cijenama kako bi se građane zaštitilo od skokovitog rasta cijena električne energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!