Snimka napada na navijača AEK-a, Grčka odbacila Milanovićeve optužbe

15.08.2023.

Zadnja izmjena 19:24

Autor: P.F./Hina/HRT

Grčka je odbacila optužbe hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da nije pravna država i da se prema uhićenim hrvatskim navijačima odnosi "kao prema korovu", rekavši da te izjave ne pomažu u smirivanju situacije do koje je došlo nakon ubojstva grčkog navijača u Ateni.

Grčki mediji objavili su novu snimku koja dosad najviše otkriva o posljednjim trenucima prije smrti navijača. No što se točno dogodilo - i dalje je nejasno. Okolnosti bi mogli rasvijetliti rezultati analize DNK. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.


U grčkim medijima kruže uznemirujuće snimke, kako se čini, trenutka ubojstva navijača AEK-a. Još nije poznato je li baš taj udarac uzrok smrti mladića, a ne zna se ni tko je osoba koja ga je ozlijedila.

Pravni savjetnik obitelji pritvorenih, nakon što je vidio snimku, smatra da se AEK-ovi navijači ondje nisu našli slučajno.

- Tako nešto nije se slučajno našlo tamo, taj dan u Grčkoj nije bio sajmeni dan, nije bilo štandova gdje vi možete kupiti molotovljev koktel, gdje možete kupiti signalnu raketu, rekao je Mario Medak, pravni savjetnik obitelji uhićenih.

Roditelji privedenih inzistiraju na tome da članovima njihovih  obitelji mora biti zajamčena sigurnost u grčkim zatvorima te apeliraju na hrvatske institucije.

- Mi ćemo pomoći hrvatskim državljanima, ovim mladim ljudima koji su dolje na maksimalno angažiran način, vodeći računa o tome da oni nisu dolje išli na maturalac, nisu išli na ekskurziju, nisu išli na godišnji odmor, nisu išli na turizam. Otišli su dolje svjesni da ne mogu ići na utakmicu i dogodilo se ovo što se dogodilo, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Uhićeni navijači su sada raspoređeni u 16 zatvora, a odvjetnik Medak upozorava - trebali bi biti svi zajedno.

- Sam veleposlanik naravno ne može obilaziti u vrlo kratkom roku svih 16 zatvora. To je loše iz aspekta sigurnosti, dakle razmještati ljude, odvajati ih jedne od drugih, izlagati ih nesigurnosti, pogotovo u zatvorima gdje su loši higijenski uvjeti, gdje je loša razina sigurnosti, gdje je velika razina korupcije, istaknuo je.

Veleposlanstvo je, tvrde u Vladi, na raspolaganju pritvorenima svakog dana, a kontaktira se i s grčkim vlastima. Očekuju brz proces i da se velika većina naših državljana uskoro vrati u Hrvatsku.

- Svakako stavljamo na prvo mjesto, to je pravičnost suđenja i sigurnost naših državljana koji se nalaze u Grčkoj, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Cijeli slučaj u rukama je grčkog pravosuđa. A možda već sutra možemo očekivati rezultate analize DNK koji bi trebali raspetljati ovaj slučaj.

Podsjetimo, 98 navijača Dinama iz Zagreba uhićeno je nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a ubijen prošloga tjedna u nasilju uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka.

Milanović je u ponedjeljak rekao da su hrvatski navijači u Grčkoj zarobljeni kao da je rat i da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze s pravom, demokracijom i poštovanjem ljudskih prava.

- Izjave koje iskrivljuju stvarnost, ne pomažu u postojećim okolnostima, objavilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova odgovarajući na upit novinara o Milanovićevim izjavama.

Službena Atena kaže da Grčka i Hrvatska od početka komuniciraju o novonastaloj situaciji.

- Vladavina prava u Grčkoj funkcionira. Neovisno grčko pravosuđe će u ovome slučaju presuditi nepristrano i objektivno, poštujući temeljna prava onih koji su u privremenom pritvoru. Grčka država uvijek jamči poštovanje legaliteta i integriteta onih koji su u zatvoru, objavilo je ministarstvo.

Skupinu od 98 hrvatskih državljana tereti se za jedanaest kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Na postupanje grčkih vlasti žalili su se roditelji uhićenih i zatražili pomoć od hrvatskih vlasti, uključujući Milanovića.

- To nije pravna država. Ti ljudi su tretirani kao ratni zarobljenici. Ovo je na granici ratnog prava. Tretiraju ih kao zarobljenu postrojbu, izjavio je Milanović.

To nema veze s demokracijom, s poštovanjem ljudskih prava. Ako je to EU danas, bolje da je nema, dodao je.

Grčki mediji sinoć su objavili novu snimku koja dosad najviše otkriva o posljednjim trenucima ubijenog navijača. Upozoravamo na uznemirujući sadržaj. Na montiranoj snimci vidi se kako dobiva udarac letvom, bježi te se ranjen skriva. Na kraju se vidi dolazak hitne pomoći. Što se točno dogodilo, kako je dobio smrtonosnu ozljedu i tko ju je nanio - i dalje je nejasno. Okolnosti bi mogli rasvijetliti rezultati analize DNK.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!