13:23 / 03.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Grčka otvara terase kafića i restorana

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Kafići i restorani u Grčkoj otvorili su u ponedjeljak svoje terase, nakon čak šest mjeseci. Otvaranje terasa prate stroge epidemiološke mjere, a vlada polaže velike nade da će turizam, o kojem ovisi više od četvrtine državnog prihoda, pokrenuti gospodarstvo.   

Sjedeći za stolom kafića Da Capo u Ateni, Andreas Riminiotis kazao je kako je sretan što se može vratiti normalnom životu i svojim navikama.


- Prije zatvaranja kafića u studenom dolazio sam ovamo na kavu svako jutro, razgovarati s prijateljima. To je bio lijek za sve moje brige - a danas imam dojam da sam ponovno živ, da sam uskrsnuo,  našalio se aludirajući na pravoslavni Uskrs taj umirovljenik koji je prije nekoliko tjedana primio obje doze Pfizerova cjepiva protiv COVID-a.


Otvaranje terasa prate stroge mjere  


Djelatnici će se morati testirati jednom na tjedan i dok rade moraju imati masku na licu. Za stolom smije biti najviše šestero ljudi, a lokali se moraju zatvoriti u 23 sata jer je još uvijek na snazi policijski sat.

Grčka planira potrošiti 11,6 milijarda eura ove godine kako bi nadoknadila posljedice pandemije. Lani je za to potrošila 24 milijarde.

Najmanje 330.000 ljudi radi u ugostiteljstvu  


Predsjednik sindikata ugostitelja Yorgos Kavvathas izjavio je da su deseci restorana, barova i kafića u središtu Atene i Soluna već stavili ključ u bravu, a da je od deset, čak šest lokala pred zatvaranjem.


- Dvadeset posto lokala nema terase, rekao je zabrinut za njihov opstanak.

Grčka vlada polaže velike nade u turizam da će pokrenuti gospodarstvo. Više od četvrtine prihoda ovisi o tom sektoru.


- Imamo nove saveznike: cijepljenje, komplete za samotestiranje i toplo vrijeme, pa se možemo nadati da će ova nezapamćena avantura uskoro završiti, rekao je prije nekoliko dana premijer Kyriakos Mitsotakis.


Grčka vlada ubrzala je zadnjih dana kampanju cijepljenja, omogućivši cijepljenje i tridesetogodišnjacima. Potrošeno je već više od tri milijuna doza.

Grčka ima gotovo 345.000 zaraženih i više od 10.400 umrlih na ukupno 10,8 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!