10:28 / 05.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Požari u Grčkoj ne jenjavaju, Hrvatska sutra šalje kanader

Hrvatska će pomoći Grčkoj u gašenju požara

Hrvatska će pomoći Grčkoj u gašenju požara

Foto: Giorgos Moutafis / Reuters

Grčke vlasti naredile su još evakuacija na otoku blizu Atene u četvrtak, a vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u blizini mjesta održavanja antičkih Olimpijskih igara na zapadnom Peloponezu dok se zemlja bori s požarima već treći dan.

video thumb

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru je objavio da je razgovarao s grčkim premijerom koji ga je zamolio za pomoć zbog katastrofalnih požara u Grčkoj.

"Hrvatska je solidarna i spremna pomoći našim grčkim prijateljima. Donijeli smo odluku da Hrvatska sutra pošalje jedan kanader na gašenje požara u Grčku", obavijestio je.

Temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva i snažni vjetrovi potaknuli su više od 150 požara u različitim dijelovima zemlje proteklih dana, uz požare u Turskoj i drugim dijelovima Sredozemlja.


Više sela evakuirano je na otoku Eubeji blizu Atene od utorka. Oko 85 osoba ukrcano je u brod s plaže, dok su gorjeli borovi i uzdizali se oblaci dima. 


Vlasti su evakuirale u četvrtak još ljudi s Eubeje. Odzvanjala su crkvena zvona, što je bilo upozorenje da se vatra približava. Na tom području više od 170 vatrogasaca i šest zrakoplova gase požare. 


Evakuirana su dva sela u regiji Peloponez u srijedu dok je požar bjesnio blizu arheološkog nalazišta antičkih Olimpijskih igara. 


Nakon što su se cijelu noć borili s požarima, čini se da su vatrogasci uspjeli spasiti to nalazište, a antičko blago je izvan opasnosti, rekla je ministrica kulture Lina Mendoni za televiziju ANT1.


Ta lokacija, s koje olimpijski plamen počinje svoje putovanje do grada domaćina modernim Olimpijskim igrama, jedna je od najpopularnijih grčkih turističkih atrakcija. Požar mu je prijetio i 2007. godine. 


Pojačanja su stigla s Cipra i iz Francuske, a očekuje se dolazak dva zrakoplova iz Švedske kasnije u četvrtak dok se vatrogasci pripremaju za još jedan težak dan. 


Požari koji su prijetili kućama na sjevernoj periferiji Atene u utorak su stavljeni pod kontrolu, a vatrogasci i kanaderi i dalje su u tom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!