Požari u Europi: EU šalje zrakoplove, helikoptere i vatrogasce

16:02 / 04.08.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

EU šalje zrakoplove, helikoptere i vatrogasce

EU šalje zrakoplove, helikoptere i vatrogasce

Foto: Giorgos Moutafis / REUTERS

Europska komisija je u srijedu priopćila da je poslala zrakoplove, helikoptere i vatrogasne ekipe u Italiju, Grčku, Albaniju i Sjevernu Makedoniju kako bi tim zemljama pomogla u gašenju šumskih požara.

Dva kanadera iz Francuske poslana su na stradala područja u Italiji, navodi europsko izvršno tijelo u priopćenju. Dva protupožarna zrakoplova s Cipra pružaju pomoć Grčkoj, uz vatrogasnu ekipu koja gasi požar na terenu, dodaje.


Dva helikoptera za pomoć operacijama u Albaniji poslale su Češka i Nizozemska, a Slovenija je u Sjevernu Makedoniju uputila ekipu s 45 vatrogasaca.


Pomoć je poslana u okviru sustava civilne zaštite EU-a i Komisija snosi najmanje 75 posto troškova prijevoza.


- Radimo 24 sata u danu kako bismo poslali pomoć dok požari bjesne u Europi, komentirao je europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič, uputivši zahvalu zemljama koje su poslale pomoć.


- Civilna zaštita EU-a pazi na to da se naši mehanizmi za suzbijanje požara koriste u najvećoj mogućoj mjeri. Ovo je izvrstan primjer solidarnosti EU-a kad se ukaže potreba, istaknuo je.


EU je ovog tjedna poslao tri protupožarna zrakoplova u Tursku kojom haraju najgori požari u zadnjih desetak godina. Ovi požari u kojima je poginulo osam ljudi, uništavaju šume, njive i nastanjena područja uz obalu.


U Grčkoj, koju je prije tjedan dana zahvatio najgori toplinski val u zadnjih trideset godina, vatrogasci su se u srijedu borili s više požara, među kojima je velik požar sjeverno od Atene, odakle je u utorak navečer evakuirano tristotinjak ljudi. 


U Albaniji je jedna osoba u utorak izgubila život u šumskom požaru u okolici Gjirokastre, na jugu zemlje, gdje se vatrogasci i vojska bore s više desetaka požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!