21:20 / 07.07.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Grčka: Nova ograničenja rada kafića i noćnih klubova

Grčka

Grčka

Foto: Costas Baltas / REUTERS

Vlasnici grčkih kafića i noćnih klubova zabrinuti su da će nove restriktivne mjere, koje dopuštaju posluživanje samo gostima koji sjede, ugroziti turističku sezonu, no u srijedu su poručili da ih prihvaćaju ako će to spriječiti širenje covida-19.

Grčke vlasti vratile su ovaj tjedan restriktivne mjere za restorane, noćne klubove i kafiće. Pravila vrijede od četvrtka, a njima se zabranjuje posluživanje gostiju koji stoje. To je korak nazad koji će svakako utjecati na turizam, no čini se nužnim kako ne bi izgubili ostatak ljeta. Bit ćemo strpljivi, rekao je 27-godišnji Ilias Babacikos, voditelj kafića na plaži u atenskom obalnom predgrađu Alimosu. Grčki zdravstveni dužnosnici zabrinuti su oko nedavnog rasta broja novozaraženih koronavirusom i pojavom zaraznijeg, delta soja covida-19. 

U Grčkoj je jučer bilo 1797 novozaraženih, dvostruko više nego dan ranije. Vlasti su jučer objavile da se velik dio novih slučajeva odnosi na mlade i na posjećivanje mjesta za zabavu. Upozorile su da će lokali koji krše nova pravila biti strogo kažnjeni, a oni koji će se više puta oglušiti izgubit će dozvole za rad.

Cijepljeno je gotovo 38 posto grčke populacije, a vlada nizom inicijativa motivira stanovništvo da se cijepi, uključujući gotovinu i besplatne mobilne podatke za mlade. Cilj je procijepiti 70 posto stanovništva do jeseni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!