19:21 / 16.07.2021.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Grlić Radman: Cjepiva trebaju biti dostupna svim zemljama

Gordan Grlić-Radman

Gordan Grlić-Radman

Foto: Johanna Geron / Reuters

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je na UN-ovom forumu o održivom razvoju istaknuo da cjepiva protiv covida-19 trebaju biti dostupna svim zemljama i najavio da će se Hrvatska u UN-ovom Gospodarskom i socijalnom vijeću zalagati za globalnu solidarnost u odgovoru na pandemiju.

Grlić Radman sudjelovao je u petak putem video veze na obilježavanju 75. obljetnice Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda u okviru zasjedanja UN-ovog Političkog foruma na visokoj razini o održivom razvoju, priopćilo je MInistarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Nijedna se zemlja ne može sama suočavati s krizom COVID-19. Sigurna i učinkovita cjepiva, kao i dijagnostika i liječenje, trebali bi biti lako dostupni svima, na brz i održiv način i bez ikakvog oblika diskriminacije, istaknuo je Grlić Radman.

Republika Hrvatska je 7. lipnja ove godine po treći put izabrana u članstvo Gospodarskog i socijalnog vijeća, za razdoblje 2022. - 2024., a u 2002. godini ovim je tijelom predsjedao stalni predstavnik RH pri UN-u veleposlanik Ivan Šimonović.

Grlić Radman je u petak najavio da je Hrvatska u svom budućem radu, kao članica Vijeća za razdoblje 2022. - 2024., spremna dati svoj doprinos kako bi Vijeće pružilo snažan multilateralni odgovor na pandemiju, u duhu globalne solidarnosti i partnerstva.

Godine 2002. suočili smo se s mnogim izazovima, ali smo i napredovali u brojnim važnim područjima, poput izgradnje mira i sprečavanja sukoba, suradnje s međunarodnim financijskim i trgovinskim institucijama, te aktivnim sudjelovanjem u donošenju odluka na međunarodnim konferencijama i samitima. Mnoga pitanja iz tog vremena još su uvijek otvorena i Hrvatska je nastavila raditi na njima u okviru UN-a. Hrvatska je tako, primjerice, zajedno s Afganistanom koordinirala Rezoluciju Opće skupštine o sveobuhvatnom i koordiniranom odgovoru na pandemiju koronavirusne bolesti, istaknuo je ministar.

Na kraju izlaganja ministar je naglasio kako se uspjeh Vijeća ne bi trebao mjeriti brojem usvojenih rezolucija, već stvarnim promjenama koje se njihovom realizacijom postižu na terenu. Zaključio je kako je u radu Vijeća postignut veliki napredak, ali i da je u budućnosti potrebna još veća fleksibilnost i interaktivna suradnja svih dionika unutar UN-ovog sustava kako nitko ne bi ostao po strani, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!