14:59 / 22.02.2022.

Autor: M.Š./HRT

Grlić Radman: Vrlo smo zabrinuti onime što se događa u istočnoj Europi

Ministar Grlić Radman na Ministarskom forumu o suradnji u Indopacifiku

Ministar Grlić Radman na Ministarskom forumu o suradnji u Indopacifiku

Foto: MVEP / MVEP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak na okruglom stolu o sigurnosti i obrani u okviru Ministarskog foruma o suradnji u Indopacifiku. Forum se održao u Parizu u organizaciji francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Uoči sastanka, komentirao je situaciju u Ukrajini. 

Uoči samoga sastanka, komentirao je situaciju na istoku Ukrajine.

- Vrlo smo zabrinuti zbog onoga što se događa u istočnoj Europi. Prije svega, mi osuđujemo dekret o Putinovu priznavanju teritorija koji nisu pod kontrolom ukrajinske vlade. To je jasno kršenje međunarodnog prava, uključujući sporazume iz Minska, koji predviđaju povratak tih teritorija pod kontrolu ukrajinske lade. Pozivamo Rusiju da odustane od priznanja tih područja i da se vrati razgovorima u normandijskom formatu. Dopustite mi da ponovim punu potporu Hrvatske ukrajinskoj neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova. 

Pomorska pitanja u Indijskom oceanu

Na okruglom stolu sudjelovali su ministri vanjskih poslova država članica Europske unije te više partnera iz Indopacifika, a naglasak rasprave bio je na pomorskim pitanjima u Indijskom oceanu i izgradnji kapaciteta pomorske sigurnosti.

- Republika Hrvatska prepoznaje Indopacifik kao jednu od najdinamičnijih regija današnjeg svijeta i ima veliki interes za njegovu sigurnost. Kao pomorskoj naciji, Hrvatskoj su pitanja pomorske sigurnosti i slobode plovidbe posebno važna. Iz tog razloga snažno podržavamo ulogu EU-a kao učinkovitog partnera u osiguravanju pomorske sigurnosti, koji ima sposobnost rješavanja niza zajedničkih sigurnosnih izazova, rekao je u svom izlaganju ministar Grlić Radman. 

Istaknuo je kako Hrvatska od 2009. svojim sudjelovanjem u operaciji ATALANTA aktivno pridonosi sigurnosti Roga Afrike i regije sjeverozapadnog Indijskog oceana.

- Pomorsku sigurnost i indopacifičku regiju prepoznali smo kao važan element tekućih rasprava o Strateškom kompasu te smo pozdravili nedavno uspostavljene Koordinirane pomorske prisutnosti (CMP) u sjeverozapadnom Indijskom oceanu. Ovaj koncept već se pokazao učinkovitim i korisnim, a siguran sam da će dati vrijedan doprinos i pomorskoj sigurnosti u Indopacifiku, dodao je ministar.

Izlaganje je zaključio ističući kako je snaženje bilateralnih odnosa s indopacifičkim zemljama, pogotovo onima koji dijele interese i vrijednosti EU-a, još jedan način za jačanje zajedničke sigurnosti u nizu pitanja – od rješavanja hibridnih prijetnji do smanjenja strateških ovisnosti i standardizacije digitalnih tehnologija, priopćeno je iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!