09:24 / 15.11.2021.

Autor: B.A./HRT

Grlić Radman: Unitarizam i separatizam produbljuju nestabilnost u BiH

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: EBU / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jutros je uoči sastanak inoministara EU-a ocijenio kako se situacija u zapadnom Balkanu pogoršava te da rastući unitarizam i separatizam produbljuju nestabilnost u BiH.

Grlić Radman rekao je da je među važnim pitanjima o kojima će razgovarati zapadni Balkan, što je, kako je rekao, prioritetna tema ne samo za Hrvatsku, nego i za EU. Ocijenio je da se situacija u regiji pogoršava.


- Podjele se produbljuju. Također vidimo prijetnju demokraciji, integritetu, rekao je Grlić Radman.


Rekao je da politika proširenja ostaje ključna te da je potreban snažan politički pristup.


Grlić Radman rekao je da rastući unitarizam i separatizam produbljuju nestabilnost u BiH.


- Ključ za rješenje je puno poštivanje načela jednakosti tri konstitutivna naroda. Izborna reforma ključno je strateško pitanje, poručio je Grlić Radman.


Izrazio je i zabrinutost zbog situacije u drugim zapadnobalkanskim zemljama.


- Teritorijalni integritet i demokracija moraju biti sačuvani. Bilo kakvo miješenje, iznutra ili izvana, nije prihvatljivo. Potezi i izjave koje podsjećaju na devedesete moraju prestati, poručio je ministar.

Vučković: Potrebno osigurati individualan pristup gospodarenju šumama

Uoči Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH) ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako će se raspravljati i donijeti zaključke o Europskoj strategiji za šume do 2030.


- I ovu prigodu Hrvatska će iskoristiti kako bi naglasila i pozdravila napore predsjedništva da se prepoznaju stavovi zemalja članica i još jednom ćemo istaknuti da je potrebno osigurati individualan pristup gospodarenju šumama, prepoznati pojedinačne napore i startne pozicije kako bismo svi zajedno ostvarili naše važne zajedničke ciljeve u ovom području, rekla je Vučković.


Što se tiče stanja na tržištu, nastavila je, Hrvatska će još jednom naglasiti koliko značajno utječu poremećaji u lancu opskrbe hranom na sektor poljoprivrede.


- Zajedno ćemo još jednom promotriti promjene, odnosno porast cijena reprodukcijskih materijala, osnovnih sirovina i energenata koje negativno utječu na konkurentnost poljoprivrede, osobito na sektor stočarstva, a u ovom trenutku, kada govorimo o sektoru stočarstva, posebno na svinjogojstvo. Još jednom ćemo zatražiti od Komisije da uložimo dodatne napore kako bismo našli efikasnije, brže i konkretnije mehanizme u okviru zajedničkog uređenja tržišta kao odgovore na ovo pitanje, te će Hrvatska ponoviti svoje višekratno iskazane zahtjeve da se produlji vrijeme za korištenje privremenog okvira do kraja 2022. godine te se sukladno istom poveća gornja granica visine potpore, rekla je Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!