16:18 / 22.02.2021.

Autor: Hina/HRT

GSK i Sanofi pokrenuli novo ispitivanje cjepiva

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Hrvoje Jelavic / Pixselll

GlaxoSmithKline (GSK) i Sanofi objavili su da su pokrenuli novo kliničko ispitivanje svog kandidata za cjepivo protiv Covida-19 na bazi proteina nakon ranijih neuspjeha.

Britanski i francuski proizvođači lijekova nastojat će pokrenuti završno testiranje u drugom tromjesečju i nadaju se da će cjepivo biti odobreno do četvrtog tromjesečja nakon što je prvotni cilj za to bila prva polovica godine.

U prosincu su zaprepastili investitore kada su objavili da cjepivo neće biti dostupno do kraja 2021. godine jer su ranija klinička ispitivanja pokazala nedovoljnu imunološku reakciju kod starijih osoba.

Razočaravajuće rezultate vjerojatno je uzrokovala neodgovarajuća koncentracija antigena u cjepivu, naveli su Sanofi i GSK i dodali da Sanofi radi još na borbi protiv novih sojeva koronavirusa.

U svijetu je potvrđeno više od 110 milijuna zaraza, a zarazniji novi sojevi koronavirusa tjeraju proizvođače cjepiva da dorade svoje strategije testiranja i imunizacije.

Kandidat za cjepivo GSK-a i Sanofija koristi istu tehnologiju na bazi rekombinantnih proteina kao i jedno od Sanofijevih cjepiva protiv sezonske gripe. Cjepivo će biti povezano s adjuvantom, supstancom koja djeluje kao poticaj imunološkom odgovoru, a koju je razvio GSK.

- Proteklih nekoliko tjedana, naši timovi radili su na dorađivanju formulacije antigena našeg cjepiva na bazi rekombinantnih proteina, priopćio je Thomas Triomphe, izvršni potpredsjednik i voditelj Sanofi Pasteur.

Novo ispitivanje cjepiva u središnjoj fazi obuhvatit će 720 zdravih, odraslih osoba u Sjedinjenim Državama, Hondurasu i Panami. Primit će dvije doze u razmaku od 21 dana.

Sanofi i GSK dogovorili su isporuku svog cjepiva s Europskom unijom, Velikom Britanijom, Kanadom i Sjedinjenim Državama. Planiraju ponuditi doze cjepiva i programu COVAX.

Kako bi utišao kritike zbog kašnjenja, Sanofi je objavio da će proizvesti milijune doza cjepiva Pfizera/BioNTecha i početi ih isporučivati od srpnja.

Sanofi također surađuje s tvrtkom Translate Bio na još jednom kandidatu za cjepivo protiv Covida-19 koje se zasniva na mRNA tehnologiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!