07:32 / 09.02.2021.

Autor: "U mreži Prvog"/HR/I.Z./HRT

Cvrtila: EU mora imati dobre odnose s Rusijom zbog cjepiva

default error photo

Je li Europska unija izgubila u političkim igrama oko nabavke cjepiva za Covid 19? Hoće li Rusija na tome profitirati? Hoće li na kraju države EU samostalno odlučivati od koga će nabavljati cjepivo i po kojoj cijeni? 

Cvrtila:  EU mora imati dobre odnose s Rusijom zbog cjepiva

Stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila kazao je u emisiji "U mreži Prvog" da je pandemija promijenila svijet, te da Europska unija ima dovoljno cjepiva puno bi žešće reagirala zbog slučaja Alekseja Navaljnog.

Naglasio je Europska unija neće odustati od svojih diplomatskih poruka koje će tražiti za Navaljnog, ali sigurno neće na tome ustrajati do razine da potpuno prekine odnose s Rusijom Federacijom. Dodao je da će Europska unija morati imati partnerski odnos s Rusijom zbog samog cjepiva kojeg nedostaje u cijeloj Europskoj uniji. 

 

Kovačević: Europska unija se nije nametnula kao globalni igrač

Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević rekao je da se Europska unija nije nametnula kao globalni igrač u skladu s programskim najavama. Naglasio je da Rusija trenutno nema što izgubiti te je pokazala zube Europskoj uniji.

- Po mom mišljenju dugoročno je to štetno i za samu Rusiju, jer je i njima bitno da imaju partnerske odnose s Europskom unijom, istaknuo je Kovačević. 

Gostovanje u emisiji

Gostovanje u emisiji

Foto: "U mreži Prvog" / HR

Glavak: Rusija i Europska unija moraju imati partnerski odnos

Zastupnica u EP-u Sunčana Glavak naglasila je da će danas u poslijepodnevnim satima u Europskom parlamentu raspravljati o posjetu potpredsjednika Komisije Rusiji u vrijeme represije nad prosvjednicima.

Dodala je kako je zastupnik iz Estonije pisao predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen zbog slučaja Josepa Borrella, te da se poduzmu neki koraci. Istaknula je da odnosi Ruske Federacije i Europske unije moraju imati svoj tijek ravnopravnih partnera. 

Borzan: Cijepljenje je postalo političko pitanje

Zastupnica u EP-u Biljana Borzan kazala je da su sada svi "uprli" prstom u Europsku uniju, jer se situacija s cijepljenjem ne odvija onako kako bismo svi željeli.

- Od jednog stručnog pitanja to je sada postalo jedno političko pitanje, dodala je.

Borzan je rekla da zdravstvo kao ni vanjska politika nisu kompetencija Europske unije. Poručila je da Europska komisija kada se suočava s krizom mora donijeti jako puno improvizirajućih odluka.

"EU ima svoje standarde i to je dobro"

Cvrtila je kazao da nakon identifikacije virusa i njegovih pogubnih posljedica moglo se predvidjeti da će krenuti utrka za cjepivom.

- Kad je Europska unija donosila odluke, dobro ih je donijela, postigla se dobra cijena za cjepivo, možda je predugo trajalo s kime će se potpisivati ugovori. Tu je Britanija bila puno brža, kao i Srbija. No, te su se države kockale. Britanija je potpisala ugovore za velikim količinama cjepiva s kompanijama koje još nisu krenule u treću fazu testiranja. Ne zna se kakvo će biti cjepivo, ali su naprijed potpisali ugovore, dodao je.

Naglasio je da farmaceutske kompanije imaju svoju logiku tržišta, logiku cijene.

- Ne moramo svaliti svu krivnju na Europsku uniju, jer ona ima svoje standarde i to je dobro. Posebice u testiranju različitih lijekova, poručio je.

Cvrtila je rekao da vjeruje da će Europska unija do kraja godine postići dobar postotak procjepljivanja, te da će to omogućiti jednu stabilniju situaciju. 

"Zdravstvo je postalo unosan biznis"

Kovačević je kazao kao Europska unija ne proizvodi cjepiva, te je ovisna o drugim državama. Dodao je kako je zdravstvo postalo unosan biznis. Glavak je kazala da mora ispraviti Kovačevića da se neka cjepiva proizvode u Europskoj uniji, kao naprimjer Pfizer cjepivo.

Borzan je kazala pošto smo se našli u ovakvoj situaciju nije neočekivano da države počnu preuzimati stvari u svoje ruke što se tiče cjepiva. Dodala je da misli da bi to bilo jako loše. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!